1 In Clean Eating

Visst borde vi vid det här laget ha anpassat oss till den nya maten?

Jag fick en kommentar till ett blogginlägg härom dagen och vill gärna lyfta det här med er alla. Det är bra frågor som jag vet att många har funderat kring.

Vill ni ha lite extra förståelse så rekommenderar jag er att läsa mina inlägg där jag förklarar vad clean eating och artegen mat är.

clean eating grönkål

Fråga:

Även om våra kroppar ursprungligen är designade för artegen kost så kan de väl ha förändrats genom tiderna till att må bra av annan kost? Evolutionen har ju knappast avstannat även om den går långsamt. Man kan väl också konstatera att de som levde för längesedan ju inte blev så gamla och hur friska var de? Livet var så kort att kroppen kanske inte hann utveckla de sjukdomar vi har i dag.

Mitt svar:

Grejen är den att vi har ätit en kost som uteslutande bestod av kött, fisk, ägg, grönsaker, nötter osv i minst 95 % av tiden som vi människor har funnits på jorden. Spannmål (gluten) och (ko)mjölk (strösocker så sent som för några 100 år sen) kom in i våra liv väldigt sent och är evolutionärt sett fortfarande nya för oss. Sen är det en del av oss som kan äta dem utan symtom men de allra flesta mår avsevärt mycket bättre utan dem.

Många tror att glutenintolerans eller magproblem är de enda tecknen på problem med magen men det finns långt fler symtom än så på känslighet mot gluten som eksem, värk, depression, orkeslöshet, ischias, ledvärk, osv.

Vi är alla olika och klarar olika mycket av maten. Vill även tillägga att glutenkällor som t ex pasta och bröd är nästintill helt näringslösa i jämförelse med grönsaker, rotfrukter osv.

Till din andra tanke – absolut lever vi längre idag. Men idag har vi inga naturliga faror som då. Historiskt sett dog man t ex djurattacker och att vi inte hade mediciner som idag. Helt andra orsaker än de kopplade till mat. Idag däremot är maten i stoppar i oss en stor anledning bakom de sjukdomar som tar livet av oss.

Vad är dina tankar och erfarenhet kring detta? Vilken kost mår du bäst av och hur har du märkt att du påverkas av vad du stoppar i dig? Lämna gärna en kommentar och dela med dig av dina tankar till både mig och till de andra läsarna. 

Vill ni nyfikna på mer om människan utveckling kopplat till mat och hälsa så rekommenderar jag verkligen boken Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt (kostdoktorn).

Matrevolutionen : ät dig frisk med riktig mat (pocket)

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Ida
    10 januari, 2016 at 07:37

    Jag är inte alls så känslig. Har inga allergier och kan äta det mesta. Så även om jag inte mår dåligt av att äta gluten så känner jag ändå på något sätt att kroppen mår lite lite bättre utan. Så jag försöker hålla nere på det så mycket som möjligt.

  • Leave a Reply