Har du som jag ett äppleträd i trädgården? Kanske har du då också, precis som jag, mängder av äpplen att njuta av just nu? I helgen som gick ställde jag mig och kokade flera burkar med äppelmos och fler kommer det att bli. Jag tycker att äppelmos är ett perfekt sätt att använda äpplena som träden ger oss just nu. Synd att bara låta dem falla till marken och ruttna bort. 

applegren

Att koka mos är ett riktigt bra sätt att få gjort nåt av stora mängder äpplen. Det kokar ner ganska rejält och krymper i volym. Barnen här hemma älskar äppelmos så jag brukar koka ganska mycket. Perfekt också att det går att frysa in och ta fram allteftersom. I och med att jag inte har socker i så blir hållbarheten kortare om man inte fryser det.

Äppelmos utan socker, 1 burk

Skala äpplena och skär i mindre bitar. Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i äppelbitarna tillsammans med kanel, vanilj och några droppar citron. Låt koka tills mos. Använd gärna en träslev eller liknade och hjälp till att mosa äpplena. Ta upp kanelstången. Häll upp på en väl rengjord burk. Går utmärkt att frysa.

applemos

5 sätt att njuta av ditt äppelmos

  1. Med en skvätt grädde – lägg några skedar mos i ett par fina glas. Häll sedan över lite grädde och pudra eventuellt över lite kanel. Voila! Du har en god efterrätt på 1 minut.
  2. Smoothie – ha i ett par matskedar äppelmos i smoothien som naturlig sötning.
  3. Chia-pudding – blanda chiafrö med lite mos och ev någon form av mjölk för att späda lite med och du har ett mellanmål lika god som en efterrätt.
  4. Rawfood-bars och bollar – äppelmos funkar fint både som bindemedel och sötning i diverse bars och bollar.
  5. Baka en kaka – äppelmos är perfekt i mjuka kakor och ger både saftighet och sötma.

6 svar

    1. 7-10 dagar utan problem. Sen vet jag inte för då brukar burkarna vara slut :) gör jag större satser så fryser jag in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *