0 In Hälsosam livsstil - tips & inspiration

5 TIPS FÖR VIKTMINSKNING SOM INTE HAR MED KOST ATT GÖRA

Själv har jag ju bestämt mig för att förbättra formen nu i höst. Det betyder bra kost och smart träning. Det sägs ofta att 80 % av en viktnedgång kommer av kosten. Så det vi stoppar i oss är helt klart jätteviktigt om viktminskning är vårt mål. Hur kommer det sig då att det ändå är så svårt? Det finns ju tusentals av böcker och recept på nätet med nyttig mat, så varför är vi så många som ändå kämpar?

Jo, för även om vi vet vad vi ska äta så gör vi ändå inte alltid så. Det sägs ibland att ingen vet mer om nyttig mat än vad överviktiga gör. Totalt ologiskt vid en första anblick. Men det här med viktminskning handlar om så mycket mer än mat och recept. Väldigt många av oss som väger några kilon för mycket gör inte det för att vi inte vet vad vi ska äta. Det handlar om något helt annat. Det handlar om det som pågår inom oss. Tankar, känslor och annat vi bär med oss. Och lösningen för den biten hittar man (tyvärr) inte genom att köpa en bok med fina bilder och nyttiga recept. Känner du igen dig?

Idag tänkte jag dela fem tips på saker som är viktiga för att lyckas med en viktminskning som inte har något överhuvudtaget att göra med kost eller träning.

5 tips för viktminskning som inte handlar om kost

  1. Ta reda på varför – börja din resa med att gå på djupet med varför du vill gå ner i vikt. Varför är det viktigt för dig? Skriv en lista med saker som kommer att ge dig kraft när det blir tungt (vilket det a l l t i d bilor förr eller senare). Sätt upp listan någonstans där du ofta ser den som på kylskåpet. Skriv gärna ner i mobilen också så att du kan läsa den när du har en stund över på bussen eller i matkön. Gör det till en daglig vanan att läsa listan med dina varför.
  2. Sätt ett realistiskt mål – löpsedlar lovar ofta en viktnedgång på 10 kg på en vecka eller två. Vad de inte skriver är att planen för att nå dit är dömd att misslyckas. Att gå ner 0,5-1 kg per vecka är perfekt och lagom. Går du ner mer så tappar du muskler och inte bara fett. Det sänker din förbränning så det blir en ond cirkel.
  3. Förbered dig – fundera kring de tillfällen då det kan bli svårt att hålla planen. De tillfällen som kan få dig att misslyckas. Fredagsmyset i soffan. Middag hos vänner. Fika på jobbet. Gör en plan för hur du ska hantera situationerna så att du är förberedd och lyckas hålla dig på banan.
  4. Arbeta med dina tankar och känsla – denna bit är jätteviktig! Vi väger som sagt inte för mycket för att vi inte vet vad vi ska äta. Det är våra känslor som spökar. Genom att göra det till en daglig vanan att skriva ner tankar och känslor som dyker upp så lär du dig mycket om dig själv och blir bättre på att uppmärksamma situationer som triggar dig att äta ”fel” eller för mycket.
  5. Hitta stöd – att gå ner i vikt är inte lätt. Det tar tid och kräver en ansträngning. Det är riktigt tufft att göra den resan ensam. Hitta ditt stöd och gör det enklare för dig att hålla planen. Det kan vara din sambo eller några kollegor. Det spelar egentligen ingen roll vem eller vilka det är men stöd är viktigt.

CLEAN28 18/8 – menyer, mentalt arbete och stöd

Just för att det är så mycket med än kost som spelar in i en viktminskning så har jag valt att utöver menyer och recept även se till helheten. I CLEAN28 förser jag dig med recept och menyer men du får samtidigt ett fantastiskt stöd av en grupp av övriga kursdeltagare som kämpar mot samma mål. Dessutom får du vecka för vecka övningar att arbeta med kring den mentala biten och känsloaspekten av ätande. Jag lär dig även hur du skriver matdagbok på bästa sätt, lär dig skilja på hunger och sug, äta lagom utan att räkna kalorier. De 5 veckorna med CLEAN28 är ett perfekt och effektivt sätt att starta dina viktresa tillsammans med mig och ett stöttande grupp av övriga deltagare.kostradgivningonline.com

Du kan läsa mer om upplägget och boka din plats via min ebutik – kostradgivningonline.com. Om du har frågor får du gärna ställa dem som kommentarer till detta inlägg eller maila mig på annika@cleaneatingbyannika.se.

clean eating by annika

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply