Härom veckan skrev jag ett inlägg där jag berättade lite om tarmflora och varför det är så viktigt för vårt immunförsvar och hälsa. Idag tänkte jag spinna vidare på det och ge 8 bra tips på hur du kan skapa och underhålla en god tarmhälsa.
Läs mer:
>> Tarmfloran – nyckeln till god hälsa
1) Snåla inte med grönsaker, frukt och bär
Detta skulle jag säga är det absolut viktigaste rådet. Genom att se till att få i dig rejält med grönsaker och i viss mån även frukt och bär så gör du din mage mycket gott. Ät mycket grönsaker och försök variera dig så mycket som möjligt. Genom variation ökar du dina chanser till bakteriemångfald. Grönskar extra rika på fibrer, som till exempel broccoli och palsternacka, är riktigt bra. Även lök är riktigt bra för tillväxt av goda bakterier.
Vad gäller frukt så är det helt klart att äta den hel i sin naturliga form. Det är för att det är då som du får i dig fibrerna. Är frukten mixad i till exempel en smoothie så finns visserligen en del fibrer kvar men inte alls så mycket som i naturlig form. Juice är mer eller mindre helt fiberfritt så det går bort.
Syftet med att äta fiberrika grönskar och frukter är att fibrerna blir mat till bakterierna. Genom att utfodra dem så får du dem att trivas och fortplanta sig.
2. Opastöriserade mjölkprodukter
Mjölken som säljs i våra butiker är pastöriserad. Positivt med pastörisering är att bakterier som kan skada oss oskadliggörs. Negativt är dock att även goda bakterier tas död på. Men genom att äta opastöriserade mjölkprodukter som till exempel mögelost så kan du få i dig de goda bakterierna. Ett annat sätt att få i sig samma bakterier utan att äta mjölk är att äta mjölksyrade grönsaker. Mjölksyrade grönsaker innehåller, trots sitt namn, inte mjölk.
3. Var inte rädd för lite smuts
Jag är ju själv uppväxt på en liten gård och är själv inte allergisk mot något och skulle själv säga att jag har ett bra immunförsvar. Jag har inga vetenskapliga källor bakom detta men jag har hört att personer som är uppväxta på en gård ofta lider av mindre allergier och är mer motståndskraftiga mot sjukdomar. Genom att leka mycket ute, umgås med djur och så vidare så får man som barn i sig både det ena och det andra. Detta stärker vårt immunförsvar! Kroppen kan inte träna sig och bli bättre på att försvara sig om den aldrig utsätts för lite motstånd och ”fiender”.
Så var inte för nitisk med skurandet där hemma. En gnutta jord på morötterna eller potatisen kan göra gott för tarmfloran. Efter att ha varit ute och arbetat i trädgården behöver du inte heller tvätta händerna alltför noga.
4. Det är inte farligt att vara lite hungrig
Idag är vi många som packar väskan full med mellanmål så fort vi ska iväg lite längre. Jag var själv likadan tills ganska nyligen. Jag var livrädd för att bli hungrig! Men vad är egentligen så farligt med att vara lite hungrig? Visst man kan bli lite grinig och trög i skallen men det är trots allt ingen större fara. Det är extremt få människor i vår del av världen som dör av svält.
Det är snarare bra att låta sig själv bli hungrig. Minst 4 timmar bör gå mellan måltiderna. Helst längre. Det gör att tarmen och tarmfloran får vila sig. Att hela tiden behöva bryta ner föda är jobbigt. Undvik att äta i tid och otid. Låt tarmen vila sig. Se till att äta dig mätt när du väl äter och däremellan hungrig.
Man behöver absolut inte fasta längre perioder men minst 4 timmar mellan måltiderna är bra. Det är inte heller helt fel att då och då hoppa över frukosten för att förlänga nattens fasta lite grann.
Studier har visat att personer som regelbundet fastar och inte småäter har mer så kallade akkermansia i tarmen. Det är en antiinflammatorisk bakterie som hjälper till att reglera blodsocker och motverkar övervikt.
5. Vistas utomhus
Genom att spendera tid utomhus får vi i oss goda bakterier från djur och natur. Det gör även gott att regelbundet ha öppet fönster och dörrar hemma. Genom att vädra får du in goda bakterier från naturen.
6. Variera din kost
Sist men inte minst, se till att äta varierat. Nu menar jag så klart riktig mat och råvaror. Att se kakor och godis som ”variation” gör mer skada än nytta. Men genom att variera ditt intag av mat så ger du din tarmflora mycket goda förutsättningar för att frodas och hålla dig frisk och stark. Ät lite av mycket.
7. Skippa snabba raffinerade kolhydrater
Vitt socker och mjöl och andra processade produkter rekommenderar jag dig att ställa tillbaka på butikshyllan. De är inte magens vän. Ge gynnar onda bakterier som driver inflammationer i kroppen. Den här formen av inflammationsdrivande bakterier kopplas till hjärtsjukdom, cancer och IBS (irriterad tarm). I processad mat finns även mycket tillsatser så som emulgeringsmedel. Det främjar de onda bakterierna snarare än de goda.
8. Säg nej till antibiotika
Problemet med antibiotika i dagens samhälle kan man skiva en hel uppsats om. Vi äter för mycket antibiotika både genom läkemedel och genom kost så som kött som vi äter. Detta är ett jätteproblem på flera sätt. Men i det här sammanhanget så är problemet att tarmfloran förstörs. Den bryts ner och slås ut. Det krävs en hel del jobb och bra kost efter en antibiotikakur för att reparera tarmfloran och gå upp immunförsvaret igen. Använd bara antibiotika om du verkligen verkligen måste.
2 Comments
Clara
30 juli, 2016 at 10:39Just den sista punkten jobbar jag väldigt mycket med, att försöka äta ekologiskt och att inte stoppa i mig piller så fort jag inte känner mig på topp. Men bra tips, ska jobba mer med de andra också :)
admin
30 juli, 2016 at 21:42Tack för din kommentar :)