2 In Guider

ALLT DU BEHÖVER VETA OM MSM

Har du koll på MSM?  Ett tillskott som jag inte hade koll på själv förrän för någon månad sedan men nu tar dagligen. Jag fick upp ögonen för MSM när Cecilia skrev om det. Jag har så länge jag kan minnas haft problem med mina naglar som är alldeles för mjuka och sköra och därför lätt bryts. Cecilia skrev att MSM var bra för naglar så därför testade jag. Det är jättestor skillnad på mina naglar så därför har jag fortsatt att ta MSM dagligen. Dagens inlägg tänkte jag ägna åt just MSM och berätta allt som man behöver veta om MSM som tillskott.

Vad är MSM?

MSM står för metylsulfonylmetan och är en svavelförening som finns naturligt i våra kroppar. Svavel är viktigt för att våra kroppar ska hålla sig starka och behövs bland annat för att bygga upp brosk, senor, skelett men även hud, hår och naglar. MSM används främst för att välfungerande rörlighet i leder men brukar också kallas för ett skönhetsmineral just för att det stärkte hud, hår och naglar.

Här är exempel på positiva effekter av MSM:

 • Dämpar inflammation i kroppen och lindrar därför problem med värk och även artros och reumatism
 • Stärker naglar och här
 • Gör huden mjuk och smidig
 • Dämpar allergiska problem med mat, pälsdjur, damm och pollen
 • Lindrar hudproblem som eksem, psoriasis och akne
 • Hjälper magen att fungera som den ska och förebygger förstoppning
 • Stärkt produktion av vårt belöningshormon dopamin som får oss att känna glädje och välmående

Var finns MSM naturlig då? Jo i maten vi äter så klart. Främst i färska grönsaker, frukt, kött, fisk och mjölk. Räcker inte det då? Behövs tillskott? Det beror på skulle jag säga. Jag berättar mer om detta lite längre ner.

Hur verkar MSM i kroppen?

MSM har som vi redan varit inne på, flera funktioner i kroppen. Det påverkar kvalitet på hud, hår och naglar men även hormonproduktion och smidiga leder. MSM påverkar även andra ämnen i kroppen. Till exempel så påverkas upptaget av b-vitaminer av hur mycket svavel som kroppen har tillgång till. B-vitaminer är viktiga för bland annat ämnesomsättning, produktion av röda blodkroppar och nervfunktioner.

Varför ska man ta tillskott av MSM?

Som jag skrev en bit upp så finns MSM i maten vi äter och om man inte känner igen sig i något av symtomen ovan så har man högst troligen tillräckligt med MSM för kroppens behov. Då behöver man bara fortsätta att tänka på att äta bra och näringsrik mat för att fortsätta förse kroppen med MSM. Men om man kanske, som jag, har problem med sina naglar eller kanske ledvärk – ja då kan ett tillskott vara bra. 

Några anledningar till att kroppen inte har tillräckligt med MSM:

 • det förstörs delvis förstörs eller bryts ner vid vissa former av matlagning
 • stress  – en stressad kropp har svårt att ta upp näring från kosten på ett optimalt sätt
 • marken där grödorna gror eller maten som djuren äter är fattigt på mineraler. Våra åkrar innehåller idag ca 85 % mindre mineral än för 100 år sedan. Grönsaker och frukt skördas idag också ofta omogna för att mogna under transport. Det för att de inte hinner bli lika rika på mineraler som om de fått mogna klart på fältet.

Hur tar man MSM som tillskott?

Om du har något eller några av problem som jag beskrev ovan och misstänker att det kan vara brist på MSM som kan ligga bakom så rekommenderar jag absolut att testa ett tillskott av bra kvalitet. Själv använder jag MSM från Rawpower (annonslänk) som är ett bra och prisvärt tillskott men det finns även flera andra märken som är bra. 

När man ska börja med att ta ett tillskott av MSM så är det viktigt att trappa upp successivt. Börja med ett kryddmått eller 1/4 tesked som du löser upp i ett glas vatten. Man bör börja med en liten dos då MSM har en utrensande effekt på kroppen och det kan i början skapa lite obehag som yrsel och illamående. Det är inget att oroa sig för utan bara tecken på att kroppen är ovan. Ev kan du minska dosen ytterligare till 0,5 kryddmått inledningsvis. Därifrån trappar man sedan upp successivt till fulldos som är ca 1 tesked. Ta det i den takt som kroppen mår bra av och glöm inte att även dricka tillräckligt med vatten. De positiva effekterna från MSM kommer för en del redan efter ett par dagar medans det för andra kan ta flera månader. 

När jag trappade upp så följde jag råden hos Cecilia och gjorde så här:

Vecka 1: 1 kryddmått (700 mg) /dag
Vecka 2: 2 kryddmått /dag
Vecka 3: 3 kryddmått /dag
Vecka 4: 1 tsk (3,5 g) /dag

Tips

Jag hoppas att du känner att inlägget har varit intressant och att du lärt dig något nytt. Det här med hur bra kosttillskott kan boosta hälsan är ju något som jag personligen tycker är väldigt intressant och jag har skrivit flera inlägg om det tidigare. Här nedanför hittar du några äldre inlägg som kanske kan intressera dig:

Avslutningsvis så vill jag också tipsa om grymma VitaminManager och deras supersmidiga tjänst. Genom att besvara ett antal enkla frågor (eller så kombinerar du ditt eget paket) så hjälper de dig att sätta ihop ett paket med de kodtillskott som du skulle må bra av. Sedan får du hem det månadsvis i smarta förpackningar. I samarbete med dem så kan jag erbjuda dig en första månad för 95 kr istället för ordinariepris 195 kr. 95 kr får du i vanliga fall knappt ett bra tillskott för och här får du hela din månadsranson. Plus att du kan känna dig trygg med att det är tillskott av bra kvalitet. För att utnyttja erbjudandet så anger du koden cleaneating när du gör din beställning hos VitaminManager.com. Här kan du läsa mer. Det finns inga krav på bindningstid eller dolda avgifter. (Samarbete med VitaminManager)

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Helén Liljeros
  23 april, 2017 at 09:22

  Intressant? Undrar om det finns någon vetenskaplig källa att referera till?
  /Helén

  • Reply
   admin
   24 april, 2017 at 08:44

   Här är några :)
   Barrager E, Veltmann JR, Jr Schauss AG. A multicentered, open-abel trial on the safety and efficacy of methylsulfonylmethane in the treatment of seasonal allergic rhinitis. J. Altern. Complement. Med. 2002;8:167-73.

   USHA PR, Naidu MU, ”Randomised, double-blind, parallel, placebo-controlled study of oral glucosamine, methylsulfonylmethane and their combination in osteoarthritis. Clin Drug investig. 2004; 24(6):353-63

   Kim LS et al. ”Efficacy of methylsulfonylmethane (MSM) in osteoarthritis pain of the knee: a pilot clinical trial”. Osteoarthritis cartilage 2006 mar: 14(3)286-294.

   Nakhostin-Roohi B, Barmaki S, Khoshkhahes F. Effect of chronic supplementation with methylsulfonylmethane on oxidative stress following acute exercise in untrained healthy men. J. Pharm. Pharmacol. 2011;63:1290-4.
   Jafari et al. ”Cytotoxicity of methylsulfonylmethane on gastrointestinal (AG S, Hep G2 , and KEYSE-30) cancer ccell lines” J Gastrointestinal Cancer 2012, sep; 43(3)420-5.

   Kim JH et al, ”Methylsulfonylmethane suppresses hepatic tumor development through activation of apoptosis”. World J Hepatol 2014 feb 27;(2):98-106.

  Leave a Reply