2 In Julkalender 2015

CEA julkalender 2015 – lucka 24

God jul!

Nu är julafton här hörrni! Som vi har fixat, grejat, planerat och sett fram emot den här dagen. Och nu är den här! Jag hoppas ni tog till er av mina råd och tankar i gårdagens lucka om att tänka efter kring vad som egentligen är viktigt för dig.

Jag ser fram emot att få spendera dagen med släkt och vänner. Äta gott, umgås och bara supa in hela julstämningen. Men mest ser jag nog fram emot att få uppleva julafton genom min 5årige son som längtat och längtat och längtat till julafton.

julgran

Men först till dagens lucka och min julkalenders sista lucka. Idag har jag tänkt att dela med mig av en ett måste hos oss på julen och en riktig klassiker här i Bohuslän. Jag tänker så klart på äggosten. Har ni hört glas om äggost? Dom som smakar det för första gången brukar likna det vid ostkaka.

Äggost äter vi i vår familj och släkt till alla årets högtider som påsk, midsommar och jul. Många är lite nervösa för att testa på att göra sin egen så många tycker att det är lite knepigt. Men egentligen är det ganska enkelt. Det enda tricket är väl att man behöver en speciell form, en så kallad äggostform. Man kan så klart göra i durkslag med nät eller liknande. Blir inse inte lika fint men lika gott :)

äggost clean eating lchf

Lucka 24: äggost

Till en stor form (jag använde 4 portionsformar och då är 1/3 av satsen lagom) behöver du:

 • 3 liter röd mjölk
 • 9 ägg
 • 5 dl grädde
 • 5 dl gräddfil
 • Sötning motsvarande 1-1,5 dl

Häll upp mjölken i en stor kastrull och värm på svar-medelvärme tills ljummen. Rör under tiden så att det inte bränner vid.

I en bunke bredvid blandar du ihop ägg, grädde och gräddfil. När mjölken är fingervarmt så häller du i äggröran i mjölken.

Sänk nu till ganska svag värme och låt sjuda. Rör hela tiden för att det inte ska brännas vid. Låt det sjuda under omrörning i ca 35-40 min tills du ser att det börjar separera sig och bli grynigt. Se min bild.

äggost clean eating lchf

Ta då av från värmen och använd en hålslev för att ösa upp äggosten i din form. Varva äggost med sötning.

Jag brukar låta de stå över natten i kylen för att rinna av och sätta sig. Vasslen som blir över är god att använda som vätska vid bakning så spara gärna den.

151224äggost3

Personligen tycker jag egentligen att den är god som den är men om du vill kan du med fördel servera den med list färska bär eller sylt.

Jag har fyra mindre portionsformar som jag brukar använda och om du ska använda liknande så är 1/3 av receptet ovan lagom.

151224äggost4

151224äggost5

 

Ha nu en riktigt fin julafton och skapa minnen och njut av dagen!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Clara Edvinsson
  24 december, 2015 at 09:58

  God Jul!!! Ha en fin dag :)

 • Reply
  Olivia
  24 december, 2015 at 23:36

  Gott!

 • Leave a Reply