3 In Sötsaker - recept

Cheesecake med jordgubbar – årets fika till morsdag

God morgon och en extra god morgon till alla ni fina mammor! Idag är det er/vår dag och jag vill skicka en extra kram till alla er mammor därute! Min sjätte mors-dag sen jag blev mamma för första gången i april 2010. Jag gillar tanken på att vi har speciella dagar som påminner oss om att vissa uppskattning och omtanke till nära och kära men jag är inte så mycket för allt det där med att dyra presenter och så vidare ska köpas.  En blomma och en god fika – ett perfekt sätt att visa uppskattning!

Lite extra kärlek blir det ju också om fikat består av nåt som både är gott och som inte är negativt för kroppen eller hur?  Vår fika idag blir en god cheesecake på mandelbotten och med färska bär. Hälsosamma fetter och protein utan massa snabba kolhydrater som skickar blodsockret på en berg-o-dal-bana. En fräsch och somrig dessert. Kräver lite planering då den måste ha en stund i frysen men utöver det är är den löjligt enkel att slänga ihop. Inspiration till min cheesecake har jag fått av Anna men jag har fixat lite med receptet för att sätta min egen prägel på den

Cheesecake utan gluten och raffinerat socker

Cheesecake utan gluten och raffinerat socker

Denna cheesecake är grymt god med helt utan gluten och vitt socker. I traditionella recept använder man ju ofta digestive-kex till botten men jag gjorde en riktigt god mandelbotten istället som är naturligt fri från gluten och mandel är ju unikt på så sätt att de både innehåller bra fettsyror och protein. Jag sötade med sukrin (som är ett av de bättre sötningsmedlen där ute). Är sötningsmedel cleant? Inte helt optimalt förstås men jag menar att man måste utgå från vem men själv är och vad som funkar bäst för just dig. Bästa alternativ för sötning hade varit björksocker eller kokossocker skulle jag säga men för min personliga del så funkar inte det. För att hålla min vikt och sugsug i schack så måste jag ligga lågt i socker och kolhydrater och då är surkin eller stevia de bästa valen för mig. Utgå från dig själv och vad som passar dig bäst. Sötningsmedel är inget du ska stoppa i dig dagligen men lite stevia eller sukrin vid väl valda tillfällen ser jag som helt ok.

Cheesecake utan gluten och socker, 12 bitar

Botten:

 • 125 gr smör
 • 1,5 dl mandelmjöl
 • 1,5 dl kokosmjöl
 • 1 dl riven kokos
 • 2 msk sötning

Smält smöret i en kastrull och blanda i övriga ingredienser. Platta sen ut på en plåt så tunt du kan och grädda i 175 grader i ca 5-10 min eller tills kakan fått en gyllenbrun färg. Låt sedan svalna för att sen smula sönder och pressa ner som botten i en springform med löstagbar kant.

Fyllning:

200g philadelphiaost 
3 ägg
3 dl grädde
1 dl sötning
2 tsk vaniljpulver

Knäcke äggen och häll vitan i en bunke och gulan i en annan. Vispa vitan hårt. Vispa sedan grädden i en annan bunke. Vispa sen gulan tillsammans med philadelphia och vanilj. Vänd sedan ner grädden i ägg-ost-blandningen och blanda försiktigt. Vänd sedan ner den vispade äggvitan i smeten och försök att behålla så mycket fluff och luft som möjligt.

Häll smeten i formen över botten och ställ in i frysen i minst 3 timmar. Ta fram en stund före servering och servera med jordgubbar och blåbär. 

cheesecake med bär

jordgubbar

 

Vill du ha en dessert som du inte måste förbereda i förväg så rekommenderar jag pajen som jag bakade till morsdag förra året – bärpaj med kokostäcke. Det är en favoritpaj som jag ofta gör och man kan ha i vilka bär man känner för. Kokostäcket påminner om såna där kokostoppar du vet och blir som ett gott och lite segt täcke över bären. Gott ihop med lite vispad vaniljgrädde eller kokosgrädde.

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Stina
  29 maj, 2016 at 15:10

  Men jag har lärt mig att det inte är nyttigt att äta äggvita som inte är tillagad. Den blir ju bara fryst nu?

  • Reply
   admin
   29 maj, 2016 at 15:36

   Vad menar du med nyttigt? Du har rätt i att kroppen inte kan tillgodoföra sig proteinet fullt ut om den inte är tillagad med den finns ingen risk för salmonella om du menar det? Svenska ägg är riskfria för salmonella.

 • Reply
  Catarina
  15 november, 2018 at 14:14

  Hej, Jag undrar om det verkligen ska vara 1 dl sötning till fyllningen? Tyckte det lät lite mycket eller?

 • Leave a Reply