0 In Mättande protein - recept

Chicken nuggets a’la lågkolhydrat

Hej på er!

Hur har ni det idag? Här på västkusten verkar vi få ytterligare en varm dag och jag och barnen njuter för fulla muggar. Storebror sitter just nu på altanen och äter en nutella-glass som jag gjorde häromdagen. Så klart fri från vitt socker och recept kommer :)

IMG_2039[1]

Tack ni som lämnade en kommentar till mitt inlägg då jag skickade ut en önskan om lite feed-back från er! Tack för att ni tog er tid! Det är så kul att få vet mer om er som hälsar på här inne, vad ni gillar, vill se mer av och så vidare. Så om du inte redan har lämnat en kommentar – lämna gärna en :) Du klickar bara på rubriken till ett blogginlägg och sen scrollar du ner och under inlägget finns utrymme att lämna en liten kommentar. Det skulle verkligen göra mig så glad!

Jag älskar idéen att göra nyttigare varianter av mat som i vanliga fall kanske inte är fullt så nyttiga. Den senaste tiden har det på olika lågkolhydratsbloggar surrats om ett göra chicken nuggets low carb style. I början när jag la om kosten till lågkolhydrat så trodde jag att nuggets var ett ganska bra alternativ när man åt på t ex MacDonald’s men sen så sökte jag nu youtube och såg en film om vad de egentligen innehåller och hur de görs. Efter det – never again säger jag. Fy fasen. Men goda är de ju, något annat kan jag inte säga, så att göra nuggest som är lika goda utan all skit – det bästa av två världar.

Det som gjort att det dröjt för mig att få tummen ur att testa är att man ska panera kycklingen i krossade fläsksvålar. Fläsksvålar är ett populärt substitut för chips bland low carb’are. För det första så har tanken på vad fläsksvålar är för något, fått det att vändas i magen på mig och och för det andra så har de sorter jag smakat på innan smakat rent ut sagt skit och haft en innehållsförteckning som gjort en smått mörkrädd. (Dessutom är jag ju för att ta tillvara på så mycket som möjligt av djuren för att visa respekt och värd. Låter kanske lite knasigt men det känns helt fel att en djur ska behöva sätta livet till och sen så slängs nästintill hälften bort. Om så mycket som möjligt tas till vara på så känns det mer värdigt på något sätt.)

Men så har Katrin Zytomierska och hennes lchf-klubben tagit fram en egen sort som är fri från tillsatser (det enda som är tillsatt är vitamin e) och grisarna har varit glada och fått leva ett liv så som en gris bör. Så jag tänkte att det var värt ett försök att testa de när nuggetsen.

IMG_2029[1]

Jag blev verkligen positivt överraskad. Naturella kunde jag utan problem knapra i mig ett par och som panering – jösses vad gott det blev! Riktigt gott blev det och en ny favorit bland barnen här hemma.

Chicken nuggest, ca 4-5 port

  • 900 gr tinad kycklingfilé
  • 1 ägg
  • 2-3 msk grillkrydda (välj en utan socker och tillsatser)
  • 1,5-2 påskar med fläsksvålar (jag rekommenderar lchfklubbens)
  • salt och peppar
  • kokosolja eller smör att steka i

Ha i fläsksvålarna i en matberedare eller blender och mixa, häll upp på en tallrik. Skär kycklingen i lagom stora bitar och lägg i en bunke. Knäck ett ägg över kyckling och häll över kryddorna. Blanda runt så att ägg och kryddor fördelas jämnt på kycklingbitarna.

Värm olja/smör i en stekpanna och under tiden så panerar du kycklingbitarna i fläsksvålarna. Lägg i när pannan är het. Jag hade i ganska rejält med olja. Stek tills de är genomsteka. Stek på medelvärme.

Jag gjorde även två dipp-såser till; currymajonäs och chilimajonäs.

Curry-majonäs: Lika delar majonäs och cream fraiche. Ha i så mycket curry som du gillar och smaka av med lite salt. Jag hade även i liiite viklökspulver.

Chili-majonäs: Lika delar majonäs och creme fraiche. Jag hade i paprikapulver, torkar chili, chilipeppar och salt. Smaka av och dosera efter hur starkt du gillar.

Mina barn är inte så förtjusta i för starkt så jag hade även vanlig gräddfil för dem att dippa i.

Till det så hade vi olika grönsaker att dippa med. Jag gjorde morotsstavar, sockerärtor, paprika, gurka och lite tomater.

Lite pill-jobb var det och tog en stund att steka men riktigt gott och en klar hit hos barnen så väl värt att testas!

IMG_2018[1]

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply