2 In Personligt

Försvinn jobbiga julstress!

De senaste dagarna har jag inte varit någon rolig fru eller mamma. Varför blir det samma sak varje år? Den här stressen inför jul med allt som ska köpas, fixas och donas. Julklappar köpas, granen kläs, hemmet göras julfint osv. Det där som man verkligen vill, som att sitta i soffan med barnen och riktigt njuta av stunden framför julkalendern, den grumlas av att man ”måste” koka knäck, hänga tvätten osv.

hyacint

De senaste dagarna har allt ställts på sin spets ytterligare och det är det som gjort att jag inte hängt med. Magsjuka gick på barnens förskolan så vi fick på jullov redan i onsdags och jag älskar verkligen mina barn och tycker att det är supermysigt att vara hemma med dem. Men låta sin mamma sitta och skriva skolarbeten och läsa böcker inför föreläsningar och seminarium, det gillar de inte. Så all min plugg-tid (arbetstid) försvann men samtidigt måste ju jobbet bli gjort, eller hur? Efter ett par sena kvällar så löste jag det på nåt sätt men jag var inget trevlig sällskap här hemma under tiden, det kan jag lova. Och så här i efterhand så skäms man ju alltid lite eller hur? Man känner sig så dum som var så där bitsk eller sur. Det är inte sån man vill vara.

Så därför går jag bestämmer jag mig för att så kan vi inte längre ha det. Mina barn ska inte behöva ha en sur och stressad mamma. Från och med nu, precis just nu, så kommer jag att välja att göra och lägga tid på de saker som jag verkligen vill. Vi är inne i sista veckan fram mot jul. Den första julen som min tjej på snart 2 år, för första gången förstår att nåt är på g och första julen som min son på 5 år verkligen har den där jul-pirr-mys känslan. Jag tänker inte missa den för att jag har massa annat att göra. Nä, det får vänta.

Frost

Så här kommer mitt tips, eller en tanke, från mig som jag vill dela med mig av till dig. Ta verkligen tillvara på tillfället här och nu. Det låter klyschigt men det är faktiskt sant – det kommer inte tillbaka. Ta dig tid till de där sakerna som du verkligen vill och inte sakerna som du egentligen borde. Tänk lite grann ”Vad gör det om hundra år?” och svaret blir för det mesta ”absolut ingenting”.

Att ta mig tid och vara närvarande när barnen dekorerade sina pepparkakshjärtan var något som jag verkligen inte ville vara utan och under den tiden där i köket så var jag totalt närvarande. Inga tankar på flykt och inget skapande av mentala ”att-göra-listor” men allt som jag ska göra den. Jag var där, där i stunden och vi hade så mysigt jag och mina älsklingar. Det handlade bara om 20-30 min men vilken energi och ro det gav mig.

151219pepparkaksbak

151219pepparkaksbak2

Så njut nu av de här dagarna som är kvar! Julen kommer så fort men är ännu snabbare över. Ta dig tiden till det du verkligen vill!

Mina vänner Anna och Ida har också skrivit två fantastiska inlägg om julstress som jag verkligen rekommenderar er att klicka er vidare till.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Lena
  19 december, 2015 at 15:31

  Visst skrev igår på instagram om att äta 80% bra. Det är en bra idé, så vill jag också tänka. Men förstår inte riktigt hur jag ska göra. Har du lust att förklara mer?
  /Lena

 • Reply
  Victoria
  19 december, 2015 at 15:51

  Va mysigt att dekorera pepparkakor och att vara närvarande!

 • Leave a Reply