Idag till lunch så blev det en god kycklingsallad. Jag fick till en marinad till kycklingen som var riktigt riktigt god! Jag testade också på ett nytt sätt att göra dressing som var mejerifri men inte majonäs-baserad. Kan du gissa vad den var baserad på? Jag tror du kommer bli lite förvånad faktiskt… Den var baserad på solrsofrö. Jajamen, du läste rätt. Jag lät solrosfrö ligga i blöt nån timme och sedan så mixade jag dem slätt tillsammans med kryddor till en dressing eller form av hummus. Det receptet behöver dock finslipas lite så jag lämnar inte ifrån mig det riktigt än. Men potential finns, helt klart!

Det här med att laga mejerifri mat det är inte helt enkelt, speciellt om man som jag inte vill använda havreprodukter. Det blir mycket oljor och majonäs. Maten blir rätt enformig. Mannen här hemma (som  för övrigt är mitt största fan och påhejjare) älskade min mat när jag använde mer mejerier i form av creme fraiche, grädde osv. Han gillar den nu också men som sagt, det blir lätt ganska enformigt. Jag funderar på att börja laga lite mer med mejerier igen. Som ni vet så är ju jag lite skeptisk till våra mejeriprodukter då de inte är helt optimala för många av oss och kan orsaka magproblem, autoimmuna sjukdomar (soriasis, eksem, fibromyalgi osv) och helst hade velat välja bort dem helt. Men maten ska ju vara god och varierad också, eller hur?

Hur känner ni? Vill ni se främst mejerifria recept eller är ni intresserade av recept med mejerier i också? Står och vacklar av och an och vet inte hur jag ska göra riktigt… Snälla, lämna en kommentar med era tankar och vad ni vill se mer av på bloggen i matväg och annat också för den delen.

Men, tillbaka till kycklingen! Här har ni receptet på min marinad som blev riktigt god.

clean eating kyckling

Kyckling med örter och citron, 4 portioner

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk hackad persilja (tinad eller fryst)
  • 2 msk hackad gräslök (tinad eller fryst)
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • salt och peppar

Skär ev kycklingen i mindre bitar. Lägg allt i en bunke och blanda väl så att kycklingen täcks med kryddorna. Låt stå och dra åt sig i minst en timme. Stek i kokosolja eller smör. Servera med en god sallad.

clean eating sallad

Vinnaren i lördagens tävling om ett presentkort hos herbalstore blev Mia! Jag hoppas att du hittar några nya nötsmör att testa som du skrev att du var nyfiken på att testa, Mia ;) presentkort på väg till dig :)