Göra eget ghee är mycket enkelt och riktigt gott. Ghee är smör där mjölkproteinet tas bort och ett gott mjölkfritt alternativ till bland annat stekning och rostning av grönsaker. Det är även betydligt billigare att göra eget ghee jämfört med att köpa. Brukar du göra eget ghee? Dela gärna med dig i kommentarerna vad du brukar använda ditt ghee till.
Är ghee, klarifierat smör, helt mjölkfritt?
Om du vill undvika mejerier för ökat välmående, så är ghee ett utmärkt alternativ. Om du däremot är allergisk mot mejerier och behöver veta att det är 100 % fritt från mjölkprotein, så går det inte att garantera att ghee är ok. Det går inte att med full säkerhet garantera att inget mjölkprotein följer med min silningen.
Ghee – klarifierat smör
Ingredienser
- 500 gr smör
Instruktioner
- Lägg smöret i en tjockbottnad kastrull.
- Låt smälta på mycket låg väme och sedan puttra 1-2 timmar.
- Skumma av det vita som flyter upp men rör inte om. Detta är mjölkprotein.
- Det kommer även att lägga sig en tjock ljus massa på botten. Låt den sjunka. Rör inte om. Denna massa kommer att mörkna.
- Skumma av successivt under tiden smöret småputtrar på låg värme.
- När proteinresterna i botten har mörknat (nått 118 grader) är smöret klart.
- Dra av från plattan och låt stå ca 15 minuter.
- Häll sedan försiktigt upp på rena brukar utan att massan i botten följer med.
- Ghee'et kommer att stelna när det svalnar.
- Ghee håller upp till en månad i rumstemperatur och upp till två månader i kylen.
No Comments