Att göra egen gröt till sina små hemma är verkligen superenkelt! Jag tycker att det känns helt fel att laga mat till resten av familjen men ge sina små mat på burk eller pulver. Inte hade du serverat resten av din familj dafgårds färdigmat varje dag? Visst är det en överdrift och barnmaten på burk kan inte rakt av jämföras med till exempel dafgårds frysta mat. Men att tro att den färdiga maten på burk är top notch – då är man ute och cyklar. Läs till exempel det här inlägget som jag skrev för ett tag sedan om hur näringsfattig burkmaten är eller den här artikeln från Dagens nyheter om olika gifter i maten.
(bild lånad från aftonbladet)
När man ska göra egen gröt till de små så är det viktigt att man ser till att hålla järninnehållet högt. Små barn behöver mer järn än större barn och vuxa. Gröten man köper är järnberikad och jag förstår att man som förälder tycker att det känns tryggt att ge sitt barn den gröten. Men har du smakat på den? Jag skulle kalla det efterrätt snarare än gröt. Det står osockrad på paketen men om man läser innehållsförteckningen så ser man att den innehåller en hög del fruktjuice. Men frukt är väl bra? Ja visst kan frukt vara bra om man äter den hel i sin vanliga form. Då får du i dig fibrer och vitaminer men när man gör juice plockar man bort allt det nyttiga och kvar finns bara fruktsocker i flytande form som skjuter blodsockret i höjden.
(bild lånad från bloggen starkform)
Vill man ge sina barn gröt utan massa socker så är det superenkelt att göra gröt själv och järnberikad den. Jag har skrivit inlägg om det innan som du kan läsa här.
Tips på hur du enkelt gör egen havregrynsgröt till din bebis:
- Mixa havregrynen till ett mjöl med handmixern. Då blir gröten slät som köpegröten och enklare för små barn att äta.
- Om ditt barn är van vid den sötare köpegröten så kan du koka en lös gröt, dvs extra vatten. Då kan du sedan blanda ner lite pulver från köpegröten för att få rätt konsistens. Då får gröten smak av köpegröten och du kan enkelt ta mindre pulver undan för undan och fasa ut köpegröten.
- Klipp eller skär torkade aprikoser i små små bitar och låt koka med. Det ger både god smak och extra järn.
- Krossa paltbröd i en mortel och koka med gröten så blir det gott om extra järn i gröten. 5 gr är lagom för en portion.
- Servera ägg till – ger massa extra järn.
Det är ju så klart inte bara havregrynsgröt som man kan göra. Risgrynsgröt brukar bara poppis för den lena smaken men då är det nog bra om barnet har fått några tänder och kan tugga risgrynen.
Jag hoppas att jag med detta inlägg har kunnat övertyga någon och få någon att testa att göra egen gröt. Det är verkligen busenkelt!
Annika
9 Comments
Stina
29 december, 2014 at 09:36När jag någon gång får barn ska jag koka egen gröt! Tack!
malmannika
29 december, 2014 at 09:55Det är så enkelt men många verksr tycka att det är svårt. Jag tror många känner sig osäkra på hur de ska göra för att tillsätta järn men det finns enkla knep.
Anya
10 april, 2018 at 16:42Hej,
Riktigt bra tips på hur man kan järnberika gröten men jag undrar hur du tänker kring fytinsyran som finns i havregrynen.
/Anya
admin
11 april, 2018 at 13:54Det är så små mängder så om det inte finns underliggande hälsoproblem så anser jag inte att det påverkar. Om du vill kan du blötlägga havren ett par timmar och då är det absolut ingen fara.
Arjola
5 mars, 2019 at 13:27Hej har du något annat tips på hur man kan järnberika gröten? Vill inte ge paltbröd då vi inte äter fläsk.
Mvh Arjola
admin
3 april, 2019 at 13:49Dadlar och aprikoser innehåller järn. Kanske det är ett alternativ?
Moa
7 maj, 2019 at 23:08Kan man köpa paltbröd någonstans eller gör du själv? :)
admin
8 maj, 2019 at 09:50Köpt på Willys :)
Viktoria
17 juli, 2019 at 05:36Vad tycker du om man adderar mjöl från nötter?