6 In Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Hur läser man en innehållsförteckning?

De flesta av oss vet idag att det är många tillsatser i maten vi äter och att vi gör klokt i att undvika att äta för mycket av dem. Det ligger så klart mycket i det, att vi bör undvika tillsater, men det kan också leda till att det känns överväldigande och svårt att äta hälsosamt.

I dag kommer jag att ge mina tips för hur du kan tänka kring maten du köper för vara säker på att du har gjort bra val. Mitt mål är att ge dig praktiska råd som jag hoppas ska hjälpa dig att känna dig tryggare i att du gör smart val i mataffären.

Lästips:

Hur läser man en innehållsförteckning?

Men du måste inte ha koll på alla hundratals tillsatser som finns och används i mat. Istället finns det enkla knep för hur du kan tänka kring det här med vad maten egentligen innehåller och göra så bra val som möjligt.

Grundregel och prio 1 – välj mat utan innehållsförteckning

Mat utan innehållsförteckning bör vara det som fyller större delen av din kundvagn. Tänk potatis istället för pommes och köttfärs istället för köttbullar. Genom att göra sådana val så slipper du automatisk många tillsatser och behöver inte ens funder kring det. Väl hemma kan du så klart göra egna pommes av din potatis eller rulla egna köttbullar. Var tidssmart och laga mycket åt gången och frys in så har du dina egna halvfabrikat hemma, helt utan tillsatser, till dagar när tiden är knapp.

innehållsförteckning clean eating

Känns innehållsförteckning rimlig?

Att till 100 % köpa mat utan innehållsförteckning kan kännas som ett alldeles för stort steg och det är inte alltid nödvändigt. Bara för att en produkt har en innehållsförteckning så betyder inte det per automatik att den är dålig. Men det gäller att vända på påsarna och förpackningarna och ta dig en titt. Genom att läsa vad en produkt innehåller så ligger makten och möjligheten att göra bra val hos dig.

Det finns ett smart sätt att avgöra om en innehållsförteckning är ok eller inte. När du tar upp en produkt så innan du läser innehållsförteckningen, fråga dig själv vad du hade haft i om du hade gjort den själv hemma. Till exempel, guacamole. Vad hade du haft i? Sedan vänder du på förpackning och läser den faktiska innehållsförteckningen. Om ditt recept stämmer överens (mer eller mindre) med det på förpackningen, ja då är det en helt ok produkt och det finns inget fel i att köpa den.

Jag valde just guacamole som exempel för det var just en burk med guacamole som jag vände på för ett tag sedan och fick se denna innehållsförteckning. Var det en bra produkt? Vad hade du haft i din guacamole? Jag hade i alla fall haft i mer än 1,5 % avokado om jag gjorde en guacamole eller avokadoröra.

innehållsförteckning guacamole clean eating

Produkter som redan är smaksatta, marinerade eller redan tillagade brukar kunna vara luriga. Ofta en hel drös med tillsatser och framförallt tillsatt socker. Det finns dock undantag. Som den här varmröka makrillen. Nu har jag aldrig rökt fisk själv men om jag någon gång skulle göra det, så tycker jag att det här innehållet känns helt rimligt. Eller vad säger du?

innehållsförteckning_makrill_clean_eating

Fokusera på det som står först i innehållsförteckningen

Ta som sagt för vana att alltid ta en titt på innehållsförteckningen. Det ger dig bra kunskap kring vad det är du stoppar i dig. Det som kommer först är det som produkten innehåller mest av. Sedan fortsätter det i fallande ordning. Tillsatser som är godkända för livsmedel inom EU har ett så kallat e-nummer. E-nummer kan låta skrämmande och konstgjort men alla gånger är det faktiskt inte allt så farligt. Många e-nummer är faktiskt helt naturliga ämnen.

Här nedanför kan du till exempel se en innehållsförteckning över allt som vanlig blåbär innehåller. Och jag tror att vi båda kan vara överens om att blåbär är bra mat för oss.

Men om en produkt innehåller många e-nummer så gör du så klart ändå klokt i att överväga om du inte ska ställa tillbaka produkten på hyllan. Vad är det som gör att producenten har valt att ha i så många tillsatser? Högst troligen är fråga om en produkt som håller ganska låg kvalitet. Tillsatserna är ju i produkten för att öka dess smak, konsistens, hållbarhet och så vidare. Jag menar att om en produkt håller hög kvalitet så ska råvarorna göra jobbet och inte behöva massa tillsatser. Förstår du hur jag tänker?

innehållsförteckning e-nummer clean eating

Källa:
http://traningslara.se/alla-naturliga-e-amnen/

Vad ska du se upp med i en innehållsförteckning?

Jag försöker främst att hålla bloggens fokus på bra mat och vad du bör äta, snarare än vad du inte bör äta. Jag vill hålla fokus på matglädje och inte på rädsla och oro. Men jag vet att många vill ha konkreta exempel på tillsatser att se upp med. Därför undrar jag om det ändå hade varit intressant med ett eller ett par inlägg ägnade åt just tillsatser och vad som kan vara klokt att se upp med. Hade du varit intresserad av det? Berätta för mig i kommentarerna så att jag vet. Tack!

clean eating by annika

 

 

Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat 
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Carro
  19 augusti, 2018 at 18:51

  Vilket bra inlägg! Fokus på vad man borde äta istället för vad man inte borde gör att man blir mer peppad på att äta just bra mat, så funkar iaf jag :) Det skulle vara jätteintressant med några inlägg om tillsatser, har rätt dålig koll på det.

 • Reply
  Sofia
  21 augusti, 2018 at 14:33

  Kan du göra en vlogg där du vakar dina bästa frallor scones? Jag vet inte hur mkt jag slängt då allt jag provat bara blir pyttesmå hårda bollar, är det omöjligt att göra stora luftiga frallor som är hyfsat kalorisnåla så man jan toppa med massa gott istället ☺️ Provat att baka x antal recept med semlor som inte levererar någonting.

 • Reply
  Fanny
  23 augusti, 2018 at 06:21

  Bra inlägg, men däremot tycker jag bilden på blåbäret är missvisande. 100% är ju det totala som innehållet max kan bli, räknar du ihop alla ingredienserna med sina procentsatser ser du snabbt att set blir långt mer än 100%. Hade varit mer trovärdigt om blåbärets innehåll faktiskt hade resulterat i 100%.

 • Reply
  Marie
  23 augusti, 2018 at 12:37

  Så intressant och tänkvärt.
  Jag hade gärna läst mer om vilka tillsatser man ska se upp med och varför.
  Även om jag själv äter mest rena råvaror så är det bra med fakta om tillsatserna, både för min egen skull att lära mig mer och inte behöva vara ”rädd” för alla e ämnen. men även för att kunna förklara för omgivningen varför jag valt bort dessa ämnen. Inge alla som förstår mina matval.

  Vill också säga Tack för en superbra blogg. Har följt dig länge och lärt mig så mycket!!

  Mvh Marie

 • Reply
  Helena
  23 augusti, 2018 at 20:04

  Skulle vara mycket intressant!

  • Reply
   admin
   27 augusti, 2018 at 13:19

   Du menar exempel på tillsatser?

  Leave a Reply