Inägget innehåller annonslänkar
Järnbrist är något mycket vanligt. Jag fick själv veta för några veckor sedan, efter att jag gjort en omfattande hälsosanalys, att jag också har för lite järn i kroppen. Jag har fått en del frågor och tänkte att det kunde vara bra att vi reder ut frågan ordentligt.
Jag tänkte börja med att berätta om vad järnbrist är, hur det tar sig uttryck och farorna med det. Därefter kommer jag att berätta hur du genom kosten kan öka på dina järndepåer. För att sedan avslutningsvis tipsa om tillskott som håller hög kvalitet. Men jag vill vara noga med att betona att kosten alltid är prio ett och där vi börjar. Sedan kan det behövas ett bra tillskott för att stärka upp ytterligare.
VAD INNEBÄR JÄRNBRIST?
Järn är ett mineral som är livsviktigt för oss. Men brist på just järn är mycket vanligt idag, särskilt bland kvinnor som tappar en del blod varje månad genom sin mens. Det finns siffror som tyder på att runt en tredjedel av världens befolkning lider av järnbrist. Enligt WHO (Världs hälsoorganisationen) är järnbrist det vanligaste bristtillståndet i världen näst efter proteinbrist.
Kroppen behöver järn bland annat för att våra celler ska orka skapa energi och syresätta kroppen. När det är brist på järn, så kan cellerna inte utföra sin uppgift ordentligt med konsekvensen att vi blir trötta. Det är just trötthet som är det vanligaste tecknet på järnbrist men även huvudvärk och yrsel är vanligt.
Övriga tecken på järnbrist:
- Frusenhet
- Koncentrationssvårigheter
- Blek hud
- Hjärtklappning
- Nedstämdhet
- Nedsatt ork till att till exempel röra sig
- Tung trötthetskänsla i kroppen som inte ger med sig trots sömn och vila
- Minskad aptit
- Torrt hår och spröda naglar
- Blir lätt andfådd
- Sänk immunförsvar
RÄTT KOST KAN STÄRKA DINA JÄRNDEPÅER
I maten vi äter så finns det olika former av järn. Dels finns det som kallas för hem-järn och dels det som kallas för icke-hemjärn. Hemjärn finns i kött och animaliska produkter medan icke-hemjärn finns i vegetablilier som frukt, grönsaker, nötter med mera. Hem-järn är enklare för kroppen att ta upp än icke-hemjärn. Det är alltså enklast för kroppen att tillgodogöra sig järn från till exempel kött. Upptaget av icke-hemjärn från vegetabiliska källor påverkas även av andra faktorer i kosten. Till exempel att kaffe och te men även kalcium, som i mjölkprodukter, hämmar upptaget. C-vitamin kan däremot främja upptaget.
Den mest optimala källan till järn, för kroppen rent fysiologiskt, är rött kött av bra kvaliet. Tillaga köttet i en gryta av gjutjärn för att öka på järnet ytterligare.
JÄRN FÖR DIG SOM INTE ÄTER KÖTT
Om du äter en uteslutande, eller till stor del, växtbaserad kost så är det viktigt att se till att du äter rikligt av vegetabiliska källor till järn och gör vad du kan för att främja kroppens upptag. Att du till exempel äter paprika till din järnkälla. Paprika är riktgt på c-vitamin och främjar därför upptaget av järn.
Exempel på vegetabiliska källor till järn:
- Gröna bladgrönsaker som broccoli, ruccola och spenat. Frysta grönsaker innehåller lika mycket järn som färska.
- Frön och nötter
- Torkade aprikoser
- Om du äter spannmål och gluten så fullkornsprodukter som grovt bröd, fullkornspasta, fullkornsris, vilka innehåller mer järn än de raffinerade produkterna
- Baljväxter
- Jordgubbar
Så att börja med kosten är prio ett för att öka på järnet. Rött kött av bra kvalitet (undvika processade halvfabrikat) är en bra källa. Ät även mycket gröna grönsaker. Se även gärna till kombinera med c-vitamin och att undvik kalcium, i alla fall i samband med att du äter något järnrikt.
RECEPTINSPIRATION FÖR DIG SOM VILL ÖKA PÅ JÄRNET
[contentcards url=”http://cleaneatingbyannika.se/vegetarisk-wrap-med-avokado-och-spenat/”]
[contentcards url=”http://cleaneatingbyannika.se/gronkalssallad-med-granatapple-och-valnotter-och-ny-film-pa-youtube/” target=”_blank”]
[contentcards url=”http://cleaneatingbyannika.se/varmande-gronkalssoppa/” target=”_blank”]
[contentcards url=”http://cleaneatingbyannika.se/kycklingkottfarsas-med-extra-gronsaker-bra-vardagsmat-hela-familjen/” target=”_blank”]
KOSTTILLSKOTT FÖR ATT MINSKA JÄRNBRIST
Så börja som sagt med maten, men om du har ganska så stora brister så kan ett tillskott vara bra. Jag tar själv tillskott av just järn dagligen. Men som alltid när jag rekommenderar tillskott så vill jag understryka hur viktigt det är med kvalitet. Tillskott är ett komplement till den övriga kosten och för att det ska fungera bra så måste det hålla en hög kvalitet.
Här nedanför kan du se de tillskott som jag rekommenderar:
- Järntillskott från VitaPrana – ett ekologiskt tillskott som innehåller järn från en organisk källa och har mycket god biotillgänglighet. Ett mycket bra tillskott för dig som vill äta vegetariskt med andra ord. TIPS! Just nu, vecka 46 2017, kan du köpa detta tillskott till 20 % rabatt hos Bodystore. Klicka på länken för att utnyttja erbjudandet.
- Järntillskott från Gentle Iron – om du som jag har en känslig mage så är detta ett bra val. Mycket skonsamre mot magen än andra tillskott som ofta skrivs ut som till exempel Niferex.
- Blutsaft – ett helt vegetabiliskt tillskott som även det är snällt mot magen.
- Järn Optimal från Helhetshälsan – ett lättupptagligt järntillskott.
- Järnsaft från Helhetshälsan – ett tillskott i flytande form med tillsatt c-vitamin. 10 ml av detta dagligen ger dig 95 % av ditt rekommenderade intag.
Övriga tillskott
- C-vitaminpulver från Holistic – ett tillskott med ph-värde över 7 vilket gör det mindre surt och därmed snällt mot magen.
- B-komplex från VitaPrana – vitaminer som är viktiga för upptaget av järn.
- B12 – Brist på B12 är väldigt vanligt och ger liknande symtom som vid järnbrist. Men om du har brist på b12 så kommer dina problem inte att lindras av enbart järntillskott. Därför rekommenderar jag även tillskott av b12 om du känner igen dig i symtomen ovanför, så länge du inte är helt säker på att det inte handlar om brist på b12.
AVSLUTANDE TANKAR
Järnbrist är en av våra mest vanliga brister och kan leda till allvarliga problem. Gravida kvinnor behöver ofta tillskott och det är främst kvinnor som drabbas av brist eftersom att vi regelbundet tappar blod genom vår mens. A och O är alltid att börja med maten och att höja järnintaget den vägen. Men eftersom bristen ofta är ganska svår för många så kan tillskott behövas.
För min egen del så blev jag rådd av läkare att ta tillskott. Jag äter rött kött av bra kvalitet 1-2 gånger per vecka och äter mycket gröna grönsaker men för att komma upp i lagom nivåer igen så behöver min kropp en boost av bra tillskott. Jag tar själv en kombination av tillskotten ovan.
Jag hoppas att du känner att inlägget har varit givande och intressant. Om du har frågor så får du gärna ställa dem i kommentarerna här nedanför.
Följ mig gärna på Facebook och Instagram. Om du vill ha inspirerande brev med recept, tips med mera så anmäl dig gärna till min mail-lista. Helt gratis och jag lovar att inte fylla din inbox och mailar max 1 gång per vecka.
Källor:
2 Comments
Helhetshälsa
1 november, 2017 at 15:51Vad fint att du gillar vårt järn! :)
admin
2 november, 2017 at 06:54Gillar många av er produkter då jag tycker att de håller mycket hög kvalitet :)