0 In Annika tipsar/ Guider/ Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Vad är mct-olja?

banner annonslänk bodystore

Mct-olja är något som jag titt som tätt får frågor om. Det är många som undrar vad det är och varför det eventuellt kan vara bra. Därför gjorde jag tidigare i veckan en förfrågan på instagram om alla era frågor om just mct-olja. Dessa frågor tänkte jag samla i detta inlägg så att jag sedan enkelt tydligt kan referera hit när frågan kommer nästa gång.

Om du inte följer mig på instagram och inte får svar på just din fråga i detta inlägg, ställ den gärna i kommentarerna till detta inlägg så ska jag besvara och lägga till den. Du kan även klicka på denna länk för att komma till min instagram där jag i en film besvarar frågorna. Tips för dig som hellre lyssnar än läser.

mct-olja

Vad är mct-olja?

Mct är en förkortning för Medium Chain Triglycerides, eller på svenska medellånga fettsyror. Den här formen av fettsyror finns till exempel i kokosolja. Oljan är en mycket stabil fettsyra och blir inte förstörd eller förändrad vid höga temperaturer, som till exempel olivolja. Är därför en bra olja att steka i. Den har även andra unika egenskaper som jag kommer till längre ner.

Varför ska man äta mct-olja?

Mct-olja och de medellånga fettsyrorna (8-12 kolatomer) har flera unika egenskaper gentemot andra former av fett.

  • Snabb energi – Den kortare längden på kedjorna gör att kroppen snabbare kan ta upp och förbränna mct. Resultatet blir snabbare bränsle eller energi till kroppen som direkt kan användas av kroppens organ och muskler. Mct tas upp lika snabbt av kroppen som glukos.
  • Hur fettsyrorna tas upp av kroppen – De tas upp direkt från tarmen och ut i blodet via portådern vilket är en kortare och snabbare väg än andra fettsyror måste ta. Gallan behöver inte blandas in för att bryta ner mct.

Oljan ger alltså snabb energi och har även positiva effekter på fokus och koncentration. Det finns även studier som visar på att just mct-olja kan främja viktnedgång. Det genom att öka förbränningen och mättnadskänslan.

Vad innehåller mct-olja?

Medellånga fettsyror.

Hur länge håller sig mct-olja efter att flaskan har öppnats?

Som alla oljor, bör mct-olja förvaras mörkt och svalt. Om den har gjort det så följ hållbarhetsanvisningar på flaskan.

Kan man ta mct-olja om man är gravid eller ammar?

Finns inget som säger att mct inte skulle vara hälsosamt om man är gravid eller ammar. Snarare tvärtom. Ger bra och stabil bränsle och energi till kroppen.

Vad är skillnaden på mct-olja och “vanlig” kokosolja?

Skillnaden ligger i hur sammansättningen av fettsyror ser ut. De medellånga fettsyrorna finns i “vanlig” kokosolja tillsammans med andra former av fettsyror. Skillnaden är att mct enbart består av dessa medellånga fettsyror. Till skillnad från andra former av fettsyror, så måste inte gallan involveras i nedbrytning av mct.

Hur mycket är en lagom dos av mct-olja?

Runt en matsked per dag är en lagom rekommenderad dos. Du kan till exempel dela upp det i teskedar under dagen eller ta en större dos vid ett tillfälle. Om mct-olja är nytt för dig, så börja gärna med en tesked per dag och trappa successivt upp.

Finns det eventuella biverkningar av mct-olja?

Om du överkonsumerar kan oljan skapa magbesvär. Trappa därför gärna upp från en lägre mängd om mct-olja är nytt för dig.

Använder du (=Annika) mct-olja?

Ibland. Inte regelbundet eller dagligen men ibland. Jag känner personligen att min kropp har svårt att effektivt ställa in sig på fettdrift. Därför har jag aldrig upplevt någon ökad träningsork av mct och därför tänker jag inte på att ta mct inför ett träningspass till exempel, som annars är vanligt.

De gånger jag tar mct-olja så är det snarare i en kopp kaffe mellan måltiderna om jag känner att min förra måltid inte gjorde mig tillräckligt mätt. Jag tycker att den varma känslan från kaffet tillsammans med fettsyrorna ger en väldigt behaglig, skön och stabil mättnadskänsla.

kaffe kollagen mct kokosolja

På bilden ovanför ser du en kopp med mitt kollagen-kaffe. Det är där det går utmärkt att tillsätta mct-olja.

Hos Bodystore hittar du flera olika bra varianter av mct-olja för dig som är nyfiken på att testa.

Jag hoppas att du gillade inlägget och kände att det gav dig svar på dina frågor. Dela gärna vidare i dina sociala kanaler om du har vänner eller bekanta som kan vara intresserade.

clean eating by annika

 

 

Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat 
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg

mct_olja

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply