Kanelbullar som är goda och saftiga går absolut att baka glutenfritt. Bullarna är naturligt glutenfria, det vill säga bakade på mjöl av rena råvaror och inte processade mjölmixer. Jag sötar med björksocker som är ett naturligt sötningsmedel som är milt mot blodsockret. Det är även gott med kokossocker men det påverkar blodsockret kraftigare.
Mitt recept ger ca 10-12 bullar. Jag rekommenderar att baka dem i formar. Formarna kan du sedan ta bort efter bakning om du inte vill ha kvar dem. Har inte testat utan form men misstänker att de kan flyta ut och inte bli lika fina. Men om du testar, så berätta gärna!
Glutenfria kanelbullar utan vitt socker
Ingredienser
Till degen:
- 4 st ägg
- 0,5 dl 0,5 dl björksocker
- 1 dl kokosmjölk (kan bytas ut mot t. ex grädde eller valfri mjölk)
- 1 dl mandelmjöl
- 1 sl kokosmjöl
- 0,5 dl fiberhusk
- 2 tsk bakpulver
- 2-3 tsk kardemumma
- ägg till penslingkokos eller rostad mandel som topping
Till fyllningen:
- 100-120 gr mjukt smör
- ca 1 msk kanel
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 msk björksocker
Instruktioner
- Värm ugnen till ca 175 grader.
- Vispa ägg och sötning rejält fluffigt.
- I en bunke bredvid blandar du de torra ingredienserna till degen. Blanda sedan ner det med äggen.
- Därefter tillsätter du kokosmjölken. Ställ bunken åt sidan och låt den stå och svälla i ca 10 min.
- Under tiden blandar du ihop fyllningen.
- Kavla sedan ut degen mellan två oljade bakplåtspapper (kladdigt jag vet, men ett måste).
- Ta därefter försiktigt bort det övre pappret och bred ut fyllningen jämt. Försök fördela ganska jämt från början och lägg inte allt i en hög i mitten på degen. Det kan nämligen vara lite trixigt att breda ut.
- Rulla sedan försiktigt (!) ihop degen till en rulle med hjälp av det under bakplåtspapperet och eventuellt en degskrapa eller slickepott.
- Skär sedan ca 3 cm tjocka skivor och placera i bullformar på en plåt. Pensla försiktigt med lite uppvispat ägg och toppa med mandel eller kokos. Om du vill ha kokosen vit, så strö över alldeles efter gräddning när bullen fortfarande är lite kladdig. Den blir nämligen annars brun i ugnen.
- Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Tid för gräddning kan variera från ugn till ugn.
Testa gärna receptet och berätta i så fall gärna vad du tyckte genom att lämna en kommentar här på bloggen. Läs gärna även mina inlägg med tips kring glutenfri och sockerfri bakning.
17 Comments
Andrea
5 oktober, 2017 at 08:44Dessa måste jag testa, såg otroligt goda ut. Ha en fin dag//Andrea
admin
5 oktober, 2017 at 09:34Tack snälla <3 berätta gärna sedan vad du tyckte :)
Hanna
7 oktober, 2017 at 08:56Tack för tipset! Jag har letat efter ett recept på glutenfria kanelbullar utan mjölmix. :-)
admin
7 oktober, 2017 at 20:02Ja, det är lite trixigt när man googlar på glutenfritt. Så många recept med mjölmixer av olika slag. Kul att kunna bidra :)
Malin
1 mars, 2018 at 13:00Hej!
Funkar det att byta ut 1 dl kokosmjölk mot 1dl mandelmjöl? :)
Vänligen,
Malin
admin
1 mars, 2018 at 14:30Det skulle jag tro men har inte testat. Man brukar behöva dubbla mängden mandelmjöl jämfört med kokosmjöl. Berätta gärna hur det blev sedan om du testar :)
Malin
1 mars, 2018 at 15:29Hej igen!
Insåg att jag missat ett litet ’k’ när jag skrev min kommentar!
Jag menade om det går att byta vätskan, alltså kokosmjölken mot mandelmjölk? Mandelmjölk känns ju betydligt mindre krämig än kokosmjölk. Vad tror du? :)
Vänligen,
Malin
admin
6 mars, 2018 at 08:35Testa du vettja men mandelmjölk är mindre krämig det håller jag med om. Berätta gärna hur det blev sen.
Helena Pätsi
11 mars, 2018 at 11:05Idag har jag prövat dina kanelbullar och de var så roliga att baka!! Dessutom smakade de jättegott och konsestensen var superbra!
Jag hade kunnat ta mer honung för att få dem mer söta för jag saknade sötman lite men det är en smaksak. Dessutom är det ju ett recept som är baserat på mindre socker så det är nog bara vanan av att bullar ska vara söta.
Tack för detta recept! Kommer göra det ofta😀😍
admin
13 mars, 2018 at 06:01Men vad kul!! Ja visst är dom goda och söta gör man ju efter tyckte och smak. Jättekul att du lämnar en kommentar och berättar!
Anna
14 juni, 2018 at 22:24Jättegoda , hälsar även den 14-åriga sonen…..
admin
18 juni, 2018 at 12:50Härligt att höra :)
Asta
5 oktober, 2019 at 10:53Hej. Bakade dem igår och hela familjen tyckte att de var goda! Jag bakade bulkar i silikon muffinsformar och mycket smör bubblade ur formar ut på plåten. Nästa gång ska jag prova baka i bredare pappersformar.
admin
13 februari, 2020 at 14:16Hej! Så glad jag blir! Kanske kan du köra på mindre smör om du vill använda samma form igen.
Ida
15 maj, 2020 at 13:34Kan man hyvla kallt smör och strö sötning och kryddor i istället för att försöka breda på?
admin
25 maj, 2020 at 12:45JA absolut :)
Pia af Rolén
4 oktober, 2020 at 22:08Gick inte så bra att baka dessa för mig, väldigt lös smet som inte gick att kavla. La smörklick i mitten istället och det gick bra, men tyckte inte att det blev speciellt gott. Brukar inte äta vetemjöl och socker så det var inte det jag saknade. Ser att fått många andra positiva svar, men detta var inte för mig ….