Klassiska mandelmusslor fast här glutenfria och utan raffinerat vitt socker. Knapriga och goda små kakor som är perfekt att fylla med vad du har hemma och är sugen på. De går även utmärkt att frysa och på ett par minuter har du fixat till en läcker fika.
Glutenfria mandelmusslor, 10 st
Receptet ger 10 mandelmusslor och här har jag fyllt med lättvispad grädde och toppat med några vinbär. Även gott att fylla med en vaniljkräm eller varför inte ett par skedar vaniljglass?
Byt ut smöret mot ghee eller kokosolja för en mejerifri och paleo-vänlig kaka.
Glutenfria mandelmusslor
Ingredienser
- 50 gr rumsvarmt smör i tärningar (+ extra att smörja formarna med)
- 1 st ägg
- 1 st äggula
- 2 dl mandelmjöl
- 0,5 dl kokosmjöl
- 3 msk björksocker
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 tsk husk
- 1 nypa salt
Instruktioner
- Värm ugnen till 200 grader.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Tärna sedan smör och ägg och tillsätt i bunken.
- Blanda till en jämn deg. Det ska vara en deg som inte kladdar. Är den för lös så ha i lite mer mandel- och kokosmjöl. Äggens storlek kan påverka.
- Smörj sedan 10 stycken formar för mandelmusslor.
- Dela degen i 10 bitar och forma varje bit till en liten boll.
- Tryck sedan ut varje boll jämnt, i varsin form.Ställ in i frysen i 10-15 min.
- Grädda därefter i 7-8 minuter. Tänk på att ha koll då alla ugnar gräddar lite olika.
- Ta sedan ut formarna och lossa mandelmusslorna.
- Ställ därefter in musslorna utan form på ett galler i den avstänga ugnen i ca 15-20 min. Då blir de krispiga även i botten.
Förslag på fyllning till mandelmusslorna
Mandelmusslorna är en bra bas för en lyxig kaka som kan varieras på många sätt. Bara din fantasti som sätter gränserna!
- Färka bär och frukt toppas med lite riven choklad och/eller rostad kokos
- Vispad kokosgrädde med bär
- Vaniljsås med frukt
- Lemoncurd med blåbär
- Cashewgrädde med en klick chiasylt
- Chokladmousse på avokado med jordgubbar
- Vaniljglass med färska bär
Vad är björksocker?
I receptet sötar jag med björksocker, även kallat Xylitol vilket är min personliga favorit bland sötning. Det har naturligt ursprung och är milt mot blodsocker. Björksocker påminner som strösocker i form och du använder det på liknande sätt. Läs gärna mitt inlägg Björksocker – baka sött utan socker, om du är nyfiken på mer.
4 Comments
Ekofilosophie
29 november, 2017 at 12:16Å va spännande! Min faster brukade alltid baka mandelmusslor när vi var små, men på senare år har vi skippat dem. Hmm, blir sugen på att testa dessa nu till jul! :)
admin
29 november, 2017 at 21:59Gör det vettja! Är ju så himla smidigt när de går att frysa också. Är ett klassiskt julrecept för mig sedan min barndom.
Liselotte
1 december, 2017 at 07:55Detta ska jag pröva. Trot du det går bra med samma mängd honung eller kokosssocker i stället för björksocker?
admin
1 december, 2017 at 16:17Nog bättre med kokossocker då honung kan göra degen för klibbig tänker jag :) tack för din kommentar!