Är fortfarande uppe i fjällen och möjligheter och tid till blogg och instagram är tyvärr inte de bästa men vill bara skriva ett kort inlägg och tipsa om en artikel från Göteborgs posten ang hur mycket socker vi äter.

Artikeln handlar om att många av oss äter mycket mer socker än vad vi tror och hur vi kan minska andelen socker genom att göra smarta val. Till exempel att göra sin egen smaksatta yoghurt med naturell yoghurt och bär istället för att köpa den redan smaksatta som är sprängfylld med socker.

Rekommendationen idag är att max 10 % av vårt energiintag ska komma ifrån socker men för många av oss är det faktiska intaget  det dubbla.

Socker är billigt, lätt att få tag på och inte minst gott. Men det är i inte bra för våra kroppar i för stor mängd, så är det bara. Det handlar inte bara om risk för övervikt utan också om våra tänder, vår energinivå i vardagen och ökad risk för sjukdomar som diabetes. Allt mer forskning tyder också på hur socker bidrar till tillväxt av cancertumörer. Personligen tror jag att kopplingen är stark mellan allt mer lättillgängligt och billigt socker i dagens samhälle och den ökade förekomsten av cancer.image

Läs hela artikeln här.