0 In Annika tipsar

Nej till glyfosat (round up)

Du vet bekämpningsmedlet Round up? Det är ett bekämpningsmedel som används på de europeiska fälten trots att flera studier klassar det som ”sannolikt cancerframkallande” vilket är en av de högre klassificeringarna för koppling till cancer. Den 1819 juni ska det göras en omröstning i EU där framtiden för bekämpningsmedlet glyfosat ska avgöras. 

Det finns mycket pengar inom industrin bakom glyfosat och lobbykampanjen är i full gång och arbetar för att få det här ”sannolikt cancerframkallande” medlet godkänt att fortsätta spridas på våra fält. För att bidra till att se till att glyfosat försvinner från vår mat så vill jag uppmana dig att skriva under den här namninsamlingen. Jag har redan skrivit under – gör det du också och stå upp för giftfri mat!

Se den här korta filmen för mer om bakgrunden kring glyfosat:

Följande text (och videon) är hämtad härifrån: https://kampanj.skiftet.org/page/s/nej-till-glyfosat-nej-till-giftmat. Du kan också läsa mer här.

Glyfosat är mer känt som ogräsmedlet Roundup och tillverkas av kemiföretaget Monsanto. Världshälsoorganisationen WHO har klassat glyfosat som potentiellt cancerframkallande och svenska experter har gått i bräschen för att begränsa Roundup och glyfosat i det svenska jordbruket.

2016 träffar en kommitté medlemsstaterna för att diskutera om glyfosat ska fortsätta få vara lagligt. Nu är det viktigt att vi gör en insats, mat som är cancerframkallande kan vi omöjligen vara för. Därför måste vi tillsammans med våra Europeiska samarbetspartners visa stöd för de svenska experterna och politikerna nu när de står upp mot att vår mat inte ska ge oss cancer. Varannan europé har glyfosat i urinet.

Kemikalielobbyn är både rik och stark men vi är många.Nu står vi upp för att vår mat inte ska göra oss sjuka!

Skriv under namninsamlingen här.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply