0 In Sötsaker - recept

Nyttig brownie med sötpotatis – utan gluten och mjölk

I veckan som gick fyllde min mamma år och ikväll är det dags för kalas för hela tjocka släkten. Jag har lovat att fixa efterrätt och passade på att testa ett nytt recept nu på förmiddagen. Det blev en jättegod glutenfri brownie som inte bara är god utan även nyttig. Precis så som bra mat ska vara. Detta är inget lågkolhydrat-recept men passar bra in i en paleo-livsstil då den är fri både från gluten och mjölk. Oavsett, så är det en brownie som är tusen gånger bättre för kroppen än en brownie bakad på vitt mjöl och socker. Ett riktigt bra alternativ med andra ord.

Nyttig brownie med sötpotatis, 20 bitar

Detta är en ganska mäktig kaka med kraftig chokladsmak. Därför tycker jag att man gör klokt i att skära lite mindre bitar. Det är också gott med en klick vispad grädde eller kokosgrädde till. Toppa gärna med färska bär.

Till kakan

  • 500 gr sötpotatis
  • 12 mjuka dadlar (blötlägg i vatten en stund om de är torra)
  • 0,5 dl honung (välj lönnsirap för veganskt)
  • 100 gr mandelmjöl
  • 2 msk smält kokosolja
  • 1 nypa salt
  • 0,75 dl kakao

Till glasyren

  • 2 msk kokosolja
  • 2 msk mandelsmör
  • 1 msk honung (välj lönnsirap för veganskt)
  • 2 msk kakao

Gör så här:

Värm ugnen till 180 grader. Skala sötpotatisen och skär i tärningar på ca 1*1 cm. Ångkoka dem (går bra att koka i vatten också men man behåller mer näring vid ångkokning) tills de är riktigt mjuka.  Lägg den välkokta sötpotatisen i en mixer tillsammans med de urkärnade dadlar. Tillsätt honung och kokosolja och mixa slätt. I en bunke blandar du alla övriga ingredienser. Blanda sedan ner det i potatissmeten. Fördela smeten i en klädd långpanna och grädda i ca 45-50 minuter. Låt sedan svalan helt innan du breder på glasyren.

Blanda ingredienserna till glasyren medan kakan är i ugnen. Blanda genom att smälta ingrediensena i en kastrull på låg värme. Ställ sedan in i frysen i 15 minuter och sedan ytterligare 15 min i kylen för att mjukna lite. Är den fortfarande för mjuk och rinnig så kyl en stund till. Är den för fast så värm på svag svag effekt i micron i 10-15 sekunder.

Lyft ut kakan ur formen när den har svalnat helt. Bred sedan över glasyren och skär i lagom bitar.

 

 

 

Gillar du bloggen? Missa då inte att följa mig i mina andra kanaler. Jag finns på bloglovin, instagram och Facebook. Du kan även anmäla dig till min email-lista och helt gratis ta del av unika erbjudande, rabatter, tips med mera. Du anmäler dig till mail-listan här.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply