Pepparkakor – ett måste för mig till julfikat. Men att baka glutenfria pepparkakor som smakar just pepparkaka, och inte papp, trä eller något annat trist, är inte helt enkelt alla gånger. Köpta glutenfria pepparkakor smakar mest ingenting förutom sött enligt mig.
Receptet som jag delar här är helt klart de godaste glutenfria pepparkakor som jag har ätit. De har en söt smak men som inte tar över. Sötningen som jag använder är honung och kokossocker, och eftersom det är relativt lite sötning så tar inte honungssmaken över. De är också bakade på en kombination av olika glutenfria mjöler som både är rika på smak och näring.
Om du vill testa att baka pepparkakor med färre kolhydrater, så rekommenderar jag mitt recept från förra julen.
Pepparkakor – glutenfria, mjölkfria
Till en sats behöver du:
- 0,5 dl honung
- 1,5 dl kokossocker
- 75 gr kokosolja (ghee eller smör om du tål det)
- 3 dl havremjöl (går bra att mala havregryn till mjöl i en mixer)
- 1 dl bovetemjöl
- 1,5 dl mandelmjöl
- 1 ägg
- 2-3 msk pepparkakskrydda
- 1 krm salt
- 1 tsk bikarbonat
- 2 tsk husk
Gör så här:
- Koka upp honung och kokossocker i en kastrull med tjockbotten.
- Lägg i kokosolja och låt smälta.
- Tillsätt kryddor och dra av från värmen. Ställ gärna svalt så den svalnar snabbare.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke eller i en matberedare.
- Tillsätt den svalna sockerblandningen samtidigt som du blandar med elvisp eller matberedare. Låt gå ett par minuter. Skrapa ner från sidorna vid behov.
- Ha därefter i ägget och blanda någon minut till.
- Låt sedan degen vila i bunken i 5 minuter. Om degen därefter känns för kladdig så ha i lite mer bovete och/eller mandelmjöl. Konsistensen ska likna vanlig pepparkaksdeg.
- Lägg sedan degen i plastfolie och låt vila kallt i minst 45 minuter men gärna över natten.
- Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord (bovetemjöl) och skär ut former.
- Grädde i mitten av ugnen i 6-8 minuter på 170 grader.
- Förvara i burk i rumstemperatur men går även att frysa.
Hoppas du gillar pepparkakorna och får en mysig fikastund!
4 Comments
Anneli
16 december, 2017 at 09:37Låter jättegott, ju! Men undrar lite över det som står inom parentes efter 1.5 dl kokossocker… Menas det kanske att smör eller ghee ska röras ihop med kokossockret innan det blandas med övriga ingredienser?
admin
16 december, 2017 at 11:22Hej och tack för din kommentar! Tack för att du gjorde mig uppmärksam på att parentesen stod på fel rad. Skulle stå efter kokosolja för att man kan välja fettkälla :)
Maria Sundqvist
16 december, 2018 at 21:01Ungefär hur många pepparkakor blir det av en sats?
admin
27 december, 2018 at 06:59Tack för din kommentar! Svårt att säga då det ju beror på storlek på formar och hur tunt man kavlar degen.