6 In Clean Eating

Sockerkoll

Jag vill tipsa om en filmsnutt från TV4s program Efter tio. Det handlar om hur mycket socker det är i olika livsmedel. Jag älskar när man gör det så här tydligt och visar på hur många sockerbitar de olika matvarorna innehåller. Det blir så tydligt och går liksom inte att prata bort.

Klicka på länken här om ni vill se klippet. Först så pratar de om energidrycker så om du inte är intresserad av det så får du hoppa fram någon minut eller två.

Jag ska inte dra hela innehållet i klippet men jag måste bara kommentera några saker.

Godis vet ju alla innehåller socker och att det inte tillför kroppen något annat än just socker. Men jag tror få vet hur mycket socker det innehåller. 1 hg lösgodis är ca 10-12 bitar beroende på storlek och det är lika ned 20 sockerbitar. Dessutom är det väldigt få som nöjer sig med 1 hg när man står där bland lösgodiset. 3-4 hg är inget ovanligt (det var det i alla fall inte för mig innan jag drog ner rejält på sockret) och det kan alltså bli uppemot 80 (!!) sockerbitar. Godiset följs ju ofta av läsk och ett glas Coca Cola ger ytterligare 12 sockerbitar.

Tacokrydda där finns väl ändå inget socker? Det smakar ju inte sött utan salt och kryddigt. Jo då, nästintill hälften av påsen är socker.

Ett glas nyponsoppa innehåller drygt 10 sockerbitar (jämför med Coca Cola som är 12 bitar).

Se klippet!

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/884/45365667/files/2015/01/img_4183.jpg

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Helena Ringdahl
  2 januari, 2015 at 20:47

  Men man ser aldrig någon visa hur många bitar socker som stärkelsen i t ex makaroner motsvarar… Eller en banan… Eller en potatis…

  • Reply
   malmannika
   2 januari, 2015 at 20:48

   Det har du helt rätt i. Många förbekar helt att de kolhydraterna/sockret går att likställa med vitt socker även om det reagerar på exakt samma sätt i kroppen.

  • Reply
   Helena Ringdahl
   2 januari, 2015 at 20:55

   Vad jag menar är att de bara räknar socker… men stärkelse omvandlas till socker i matsmältningsprocessen innan det kan passera in genom tarmväggen.

 • Reply
  Therese
  2 januari, 2015 at 23:23

  Tack för att du delade detta! Vi lagar i princip all mat från grunden och jag skulle nog säga att vi har en ganska bra koll på diverse tillsatser i mat. Nu är vi helt chockade över hur mycket socker det är i tacokrydda! Socker är ju en smakförstärkare så att det skulle vara lite socker i var väl inte så förvånande, men så mycket?!

  • Reply
   malmannika
   3 januari, 2015 at 06:07

   Jag vet hur förvånad jag blev när samma sak gick upp för mig. Det är lätt att göra sin egen tacokrydda. Bara att googla recept. Men bättre alternstiv börjar dyka upp i affärerna också.

  Leave a Reply