3 In Grova kolhydrater - recept

Ugnsrostade potatishalvor med persila & vitlök

Ugnsrostade potatishalvor med persilja & vitlök – ett enkelt och gott recept som passar lika bra till grillat som till matlådorna. Ett enkelt recept som kan varieras på många sätt med olika smaksättningar. Här är en klassisk smaksättning med persilja och vitlök.

Jag har valt att behålla skalet på. Mycket av näringen i potatis går förlorad om skalet kastas bort. Det som i affären brukar kallas för delikatess-potatis fungerar utmärkt men vanlig fast potatis fungerar också bra. Skrubba i vatten och skala bort eventuellt fula delar.

Att ugnsrosta är också ett enkelt sätt att göra potatisen mer populär bland barnen. För många barn är pasta första valet bland de klassiska ris, pasta och potatis. Att kunna locka dem till att äta mer potatis ger dem både bra med fiber och bra med näring. Som jag beskrev i mitt inlägg Är potatis nyttigt eller en sockerbomb? är potatisen mycket rik på näring medan till exempel pasta är mycket fattig på näring.

clean eating potatis persilja vitlök

potatis clean eating

Ugnsrostade potatishalvor med persila & vitlök, 4 portioner

Du behöver:

  • 700 gr potatis
  • ca 2-3 msk olivolja (rapsolja ger lite knaprigare yta men innehåller mer omega-6 än olivolja)
  • 1-2 pressande vitlöksklyftor
  • flingsalt
  • ca 0,5 dl hackad persilja (färsk eller fryst)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj potatisen och skär bort eventuellt fula delar.
  3. Dela potatisen i två och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Blanda vitlöken med oljan och pensla potatisen.
  5. Strö över persilja och flingsalt. Spara lite persilja till efter ugnen.
  6. Ugnsrosta i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
  7. Innan servering, strö över resten av persiljan.

Om potatisen ska avnjutas med vänner vid en grillkväll så kanske att låta den svalan före ätning inte är optimalt. Men om du har möjlighet så låt gärna potatisen svalna innan du äter. Då blir potatisen rik på resistent stärkelse som blir bra mat åt dina goda tarmbakterier. Läs gärna mer i mitt inlägg Är potatis nyttigt eller en sockerbomb?

clean eating by annika

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★
    4 maj, 2018 at 23:07

    Låter ljuvligt gott detta :). Det här ska jag ta och prova, verkar inte jättesvårt :)

  • Reply
    Lisa
    13 maj, 2018 at 23:35

    Hej Annika!
    Tack för en så härlig och inspirerande blogg, kikar in hos dig flera gånger i veckan och får alltid massor med inspiration!
    Jag har en fråga om olivolja som jag undrar om du kunde förklara. Jag känner mig lite vilsen i det här med vilka oljor man bör använda vid upphettning och vilka som är bäst kalla, som i en sallad exempelvis.
    Jag använder mig av kokosolja vid upphettning av mat och olivolja i sallader och annat som inte upphettas. Har hört att det inte är bra att olivolja blir upphettad men undrar om du skulle kunna svara på vilka oljor du tycker att man ska använda vid upphettning och vilka som inte bör upphettas och varför.
    Är även fundersam över hur stort intag av omega 6 som man får i sig vid stekning med olika oljor.. vilka bör man undvika? Är kokosolja okej?

    Hoppas du orkar läsa och svara på denna långa fundering. Vore fantastiskt om du skulle göra ett inlägg om olika oljor och deras positiva och negativa effekter..

    Tack igen för en fantastisk blogg!

    • Reply
      admin
      16 maj, 2018 at 13:03

      Hej och stort tack! Så kul att höra att du gillar bloggen. Precis därför jag gör det jag gör :)

      Jag använder 9 gånger av 10 kokosolja då den inte förstörs av värmen som olivolja kan göra. Rapsolja är ”bättre” än olivolja men lite högre i omega-6.

      Du kan om du vill köra en mix av smör och olivolja. Då klarar olivoljan värmen lite bättre.

      Själv tar jag omega-3 som tillskott varje dag för att hålla balansen.

    Leave a Reply