banner annonslänk bodystore

Jag har under året skapat en ny morgonrutin som är att jag dricker ett glas med äppelcidervinäger utspätt i vatten. Varje kväll så häller jag upp vatten i en glasstillbringare på ca 0,5 liter. Sedan skuvar jag på ett lock och låter den stå framme över natten. På morgonen häller jag sedan i lite vinäger (1-2 matskedar). (Att dricka iskallt vatten på morgonen funkar inte med min mage och man ska aldrig ta ljumt eller varmt vatten ur kranen för då får man med sig gifter och metallavlagringar från rören.) Sedan går jag och sippar på mitt vatten under morgonen innan dagens första kaffe och frukost.

Dagens inlägg tänkte jag ägna åt just äppelcidervinäger och dels berätta vad det är och dels varför jag använder det och hur det har påverkat mitt mående på ett positivt sätt. Jag dricker det på morgonen men ibland även senare på dagen och jag häller gärna lite äppelcidervinäger över min sallad som en vinägrett.

Vad är äppelcidervinäger?

Äppelcidervinäger får man genom att låta äpplejuice jäsa, eller fermentera. Antingen så använder man pressad äpplejuice eller så äpplen skurna i bitar som får jäsa i en sockerlösning.

Innan äpplena har bildat vinäger så bildas cider. Det är ett försteg till vinäger. Äppelcider och äppelcidervinäger görs alltså på mer eller mindre samma sätt men för att få vinäger låter man processen fortgå längre. Alkolholen omvandlas då till ättikssyra. När halten vinäger mäts till 5-6 %, då är äppelcidervinägern klar.

Att dricka äppelcidervinäger dagligen har många positiva hälsoeffeter och jag har själv märkt av flera som jag berättar mer om längre ner. Men bara för att något är bra betyder inte att mer är bättre. Du ska inte börja dricka för mycket äppelcidervinäger bara för att en matsked eller två är bra. Det kan bli som en förgiftning för kroppen om du får i dig för mycket. Precis som med vatten och egentligen allt annat här i livet. Jag började med ett par teskedar för att vänja mig och har sedan trappat upp till att idag dricka 1-2 matskedar. Det känns lagom för mig.

äppelcidervinäger viktminskning hälsa

Hur jag har märkt av äppelcidervinägerns positiva effekter

Jag har märkt av många hälsofördelar sedan jag börjat dricka äppelcidervinäger på morgonen. Bland annat ger min mage tumme upp åt min nya morgonrutin och även sötsuget har minskat rejält. En positiv effekt av plattare/lugnare mage och minskat sötsug är att kläderna sitter skönare också. Så jag kommer definitivt att fortsätta med min morgon-cocktail.

Jag har berättat många gånger om min känsliga mage och hur den har något av en egen bestämt personlighet som inte gillar när den inte får som den vill. Min mage reagerar direkt på fel kost eller för mycket stress till exempel. Just äppelcidervinäger har visat sig vara något som magen ger tumme upp. Det har blivit betydligt lugnare sedan jag började med min morgondrink. Jag har läst att det har att göra med att vinägern stimulerar magen att utsöndra magsyra och att det hjälper matsmältningen.  En vanlig anledning till magproblem är nämligen just för lite magsyra i magen. Tänk då hur kontraproduktvit det är att ta medicin som omeprazol mot magproblem. Sådana läkemedel skrivs ofta ut för magproblem och har just en dämpande effekt på magsyra.

Äppelcidervinäger sänker också blodsockerutsöndringen och det har jag verkligt märkt av de dagar då jag äter lite mer kolhydrater. 80 % av tiden så äter jag strikt lågkolhydratkost vilket i sig gör att blodsockret hålls stabilt. Men efter tuffare träningspass och på helgen så äter jag lite mer kolhydrater och är mer liberal. Tidigare kunde jag verkligen känna att det påverkade mitt blodsocker. Jag märkte inte av höjningen utan snarare sänkningen som blir resultatet när kroppen skickat ut insulin för att få bort blodsockret från blodet och in i cellerna. Det är då jag annars bli så kallat “hangry” (hungry + angry), dvs så där sur och grinig och hur man liksom inte fungerar som människa förrän man fått mat i sig och fått upp blodsockret lite. Du som äter lchf vet att det aldrig händer när man äter lchf och det är ju just pga det stabilia blodsockret.

Andra positiva effekter med äppelcidervinäger

Sedan jag började med min morgondrink så har jag som sagt upplevt en lugnare mage och stabildare blodsocker. Andra positiva effekter som brukar lyftas fram med just äppelcidervinäger är:

  • viktminskning
  • sänkt kolesterol
  • utrensande/detox-effekt
  • tar bort dålig andedräkt
  • naturlig blekning av tänder

Ekologisk äppelcidervinäger från Kung Markatta

Min favorit är Kung Markattas ekologiska äppelcidervinäger. Alla produkter från Kung Markatta som jag har testat, har hållit en mycket hög kvalitet. Jag gillar också att den säljs i en stor flaska på 750 ml så att den räcker ett tag. Kung Markattas vinäger hettas inte heller upp eller pastöriseras. Det gör att de hälsosamma ensymerna bevaras och överlever. Det är anledningen till att det kan se lite grumligt ut på botten av flaskan om den stått stilla ett tag.

äppelcidervinäger viktminskning hälsa

Har du testat att dricka äppelcidervinäger? Upplevde du några positiva effekter? Dela gärna med dig i kommentararena. Eller har du andra morgonrutiner som fungerar bra för dig? Dela gärna så får både jag och de andra som läser inspiration och bra tips.

clean eating by annika