5 In Guider

Allt du behöver veta om d-vitamin

Inlägget innehåller annonslänkar

 Känner du dig trött och hängig? Känns det som om du åker på varje bacill och virus? I så fall kan det vara väl värt att testa tillskott av d-vitamin under en period och se om det gör skillnad. D-vitmin är oerhört viktigt för att kroppen ska må bra och fingra då det är inblandat i mer eller mindre alla av kroppens processer. Brist är inte alls ovanligt, särkilt här i Norden, under de sista månaderna av vintern innan solen kommer tillbaka. Därför tänkte jag idag ge en grundkurs i det här med d-vitamin.

Allt du behöver veta om d-vitamin

Det finns studier som visar att många av oss här på norra halvklotet lider av brist på d-vitamin. Sedan tycker jag också att det är värt att tänka på att det är en stor skillnad i att hålla sig med näsan över ytan, det vill säga ”osjuk”, och att må sitt allra bästa. Kanske lider du inte av någon allvarlig brist men det kan ändå vara så att dina nivåer ligger mot den lägre gränsen och att en högre nivå hade gett dig mer energi och bättre immunförsvar. 

Personligen tar jag tillskott av d-vitamin alla dagar förutom under sommaren. Det har jag gjort i ca 2 år och min årliga vinterdepp är mer eller mindre som bortblåst sedan dess. Om man inte räknar de mörka mornar när jag står och skrapar bilen samtidigt som jag muttrar över mörker, kyla och dåligt väder i allmänhet. Mot slutet av inlägger ger jag därför tips på tillskott som jag anser är bra. Men som alltid kommer kost och sunda levnadsvanor i första hand. Kosttillskott är just ett tillskott.

I det här inlägget kan du läsa om:

 • Vad är d-vitamin och var finns det?
 • Varför behöver vi d-vitamin?
 • Räcker det d-vitamin vi får i oss på sommaren?
 • Hur mycket d-vitamin behöver vi?
 • Kosttillskott av bra kvalitet

Vad är d-vitamin och var finns det?

Solen är vår främsta källa till d-vitamin. Vi tar upp d-vitamin genom huden. Huden behöver vara bar eller exponerad. Det krävs även att solens strålar når huden i minst 45 graders vinkel (när vår skugga är kortare än kroppen). Det betyder att den första vårsolen, även om den är underbar, inte ger oss d-vitamin. Det är bara från maj till augusti/september som vi kan ta upp d-vitamin från solen här i Norden. Det är också så att våra kroppar har ett begränsat lager och efter 3 månader är våra lager tömda oavsett hur mycket vi var ute i solen.

Det finns även d-vitamin i mat och fet fisk som lax och makrill är bra källor. Helst vildfångad fisk för den odlade innehåller inte samma mängder. Även ägg och svamp är bra källor. Viktigt att tänka på kvalitet här. Ägg från höns som spenderar sina dagar inomhus och under stress, värper ägg med lägre näringsinnehåll än glada höns som fått njuta av solen och den friska luften.

Varför behöver vi d-vitamin?

Som jag redan har nämnt så är d-vitamin oerhört viktigt för våra kroppar. Det är centralt för vår hälsa och vårt välmående. Ska vi hålla oss friska, starka och pigga så behöver kroppen tillräckligt med d-vitamin. Här är några exempel:

Varför behöver vi d-vitamin?

D-vitamin är enormt viktigt för oss. Det är centralt för vår hälsa och välmående. Våra kroppar behöver det för att hålla oss friska och starka. Här är några fördelar:

 • Stärker benstommen
 • Förbättrar vårt upptag av näring från maten
 • Stärker immunförsvaret
 • Minskar kramp i muskler
 • Bra för synen
 • Förbättrar insulinkänsligheten och minskar risken för diabetes typ 2
 • Motverkar depression
 • Balanserar blodtryck

äggikorg

Hur mycket d-vitamin kan vi lagra och räcker det vi får i oss från solen på sommaren?

D-vitamin lagras i vår lever och i vår fettvävnad. Vi kan lagra ett lager som räcker upp till 3 månader. Mer än så kan kroppen inte lagra. Armar och ben som exponeras för sol (dvs utan solskydd) under sommaren 15-30 mintet 2-3 gånger per vecka  ger tillräckligt med vitamin. Men kroppen kan som sagt bara lagra upp till 3 månader. Med andra ord är vårt lager från sommaren tomt framåt december.

löpningAnnika

Hur mycket d-vitamin behöver vi?

Ett minsta intag brukar sättas till 75 mol/L. Ett mer optimalt intag för hälsa brukar sägas är minst 100 nmol/L. Mellan september till maj mår vi på norra halvklotet gott av ett intag på 4-5000 IE. (IE= internationell enhet, anges på tillskotten). Jag rekommenderar som sagt alltid ett tillskott av bra kvalitet under september till maj. 

Finns det risk för att överdosera?

Risker för för högt intag finns först vid 40 000 IE per dygn och under lång tid. Studier har visat att ett intag på uppemot 10 000 IE dagligen är helt ofarligt. Tecken på eventuell överdos är yrsel, illamående och trötthet. Om du köper ett tillskott och läser på förpackningen så kommer du att ses att den dos som rekommenderar är mindre än den som jag här rekommenderar. Det är för att det som ofta står angivet på tillskott är den dos som krävs för att hålla dig frisk, eller osjuk. Men vi vill mer än att hålla oss osjuka, eller hur? Vi vill optimera och må så bra som vi bara kan!

Kosttillskott av bra kvalitet

Alltid när du ska äta ett kosttillskott så är det viktigt att välja ett som håller högkvalitet. Här är några tips på tillskott av d-vitamin som är bra val. Klicka på länkarna för att komma till sidor där tillskotten finns att köpa. 

d-vitamin-tillskott

 

Jag hoppas att du känner att det här inlägget har gett dig något. Dela gärna med dig i kommentarerna med dina tankar till d-vitamin. Om du gillade inlägget så dela gärna vidare det på till exempel Facebook så att fler kan få läsa.

Källor:

Ät & lev paleo – Jonas Bergqvist

Utbildningsmaterial – lic.kostrådgivare Paleo Institute

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Gunilla
  11 oktober, 2016 at 06:59

  Vi tar också d-vitamindropparna dagligen.2-4 droppar står det på förpackningen.
  Så du tar 8-10 droppar dagligen? Hur många droppar ger du till barnen?
  Stort tack för all intressant läsning du bjuder på?

  • Reply
   admin
   14 oktober, 2016 at 10:21

   Jag tar 4-5 droppar.

 • Reply
  Jeanette Johansson
  11 november, 2016 at 21:58

  75 mol/l, 100 nmol/l ?? 4-5000IE? Förklaring och förtydligande tack.

  • Reply
   admin
   11 november, 2016 at 23:26

   Det är enheter som står angivna på förpackningarna.

 • Reply
  Kom igång med din viktminskning – del 2 | Clean Eating by Annika
  3 januari, 2017 at 08:14

  […] så det gör verkligen skillnad. En av mina personliga favoriter är dropparna från Holistic. HÄR hittar du ett längre inlägg om […]

 • Leave a Reply