0 In Glutenfria bröd

Chiaknäcke, paleo-latte och varför jag helt väljer bort koffein

 

Igår kväll så var det dags att baka en ny omgång av fröknäcke. Känns ibland som om jag inte gör annat än bakar fröknäcke och så är burken tom igen. Det är en favorit här hemma och går åt i en rasande takt. Men så slog det mig att mitt recept på fröknäcke med chiafrö inte är upplagt här än. Och det är klart att ni också måste få testa det här receptet. Superenkelt och riktigt gott!

En nygräddad fröknäcke med smör som smälter och en skiva god ost – I´m in heaven!

Nygräddat chiaknäcke med en kokt ägg eller ost - så gott!

Nygräddat chiaknäcke med en kokt ägg eller ost – så gott!

Chiaknäcke, 15 bitar

  • 0,75 dl solrosfrö
  • 0,5 dl pumpafrö
  • 0,5 dl sesamfrö
  • 0,5 dl hela linfrö
  • 1 dl chiafrö
  • 2 msk pofiber
  • 1 msk husk
  • 1 msk kokosolja
  • 2,5 dl kokande vatten
  • flingsalt

Sätt ugnen på 160 grader varmluft eller 180 grader vanlig. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Se till att allt fördelas jämnt. Koka upp vattnet tillsammans med oljan. Häll sedan över i bunken och blanda till en jämn smet. Häll upp direkt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Använd en slickepott för att breda ut smeten jämnt över hela plåten. Strö över lite flingsalt och några extra nypor chiafrö.

Grädda i ugnen i ca 30 min men ha koll på plåten hela tiden. Alla ugnar är olika effektiva och fröknäcket bränns snabbt.

Ta ut plåten när knäcket är gyllene och hårt. Skär i 15 bitar. Låt svalna på plåten. Om några bitar fortfarande är mjuka så låt dem gå en stund till i ugnen på lite lägre värme.

Till dagens frukost så blev det ett par skivor chiaknäcke med en varm mugg paleo-latte till. Jag gjorde min latte på koffeinfritt kaffe för jag testar just nu att under en period helt ta bort alla de ämnen som ibland kallas för triggers eller stressors, det vill säga socker, koffein, nikotin och alkohol. Nikotin har jag aldrig använt så det är ju inget konstigt. Jag dricker nåt glas vin ibland och då främst när jag inte ”orkar” så emot andras trugande och kommentarer om att man är trist. Känns riktigt skönt att helt välja bort det faktiskt. Socker äter jag ju inte heller speciellt mycket men det går lite i vågor med sug och så. Koffein däremot – jag är en kaffedrickare av stora mått! Dag två utan koffein idag och ingen huvudvärk eller abstinens än i alla fall. 

Varför gör jag detta då kan man ju fråga? Jo jag vill unna min kropp att under en period helt slippa allt koffein som stressar systemet. Jag vill helt enkelt ge min kropp en lugn period fylld av bra och näringsrik mat för att låta den återhämta sig efter en väldigt stressfull period.

fröknäcke med chia

Idag blir det för min del jobb med att förbereda inför kurstarten av CLEAN28 som drar igång nästa måndag. Kostrådgivning i grupp med fokus på viktminskning där alla deltagare får kostråd anpassade efter just deras mål och behov samtidigt som de får stöttning och pepp i grupp. Om du är nyfiken så kan du läsa mer här och om du vill hänga på så har du tills onsdag på dig att maila mig på annika@cleaneatingbyannika.se för att anmäla dig. 

CLEAN28

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply