Glutenfritt zucchinibröd – ett saftigt och gott bröd som jag gjorde för första gången för flera år sedan. Zucchini är perfekt att ha i bröd då det gör det saftigt och mjukt. När zucchini är i säsong växer de så de knakar och har en tendens att kunna bli riktigt stora. När de blir så där stora, är de inte alltid supergoda att äta men i bröd är de perfekt.
Glutenfritt zucchinibröd
Receptet är lagom för en brödform på ca 1,5 liter. Zucchini går givetvis att bytas ut mot annan grönsak du har hemma som till exempel blomkål, morot eller pumpa.
Glutenfritt zucchinibröd
Ingredienser
- 5 dl grovriven zucchini
- 6 st ägg
- 1 dl kokosmjölk
- 1,5 dl havremjöl
- 0,75 dl hela linfrö
- 3 msk kokosmjöl
- 0,75 dl pofiber
- 0,75 dl sesamfrö
- 4 msk chiafrö (kan bytas ut mot extra linfrö eller sesamfrö)
- 3 msk fiberhusk
- 4 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 2 dl riven ost (kan hoppas över med öka då gärna på mängden med zucchini och ha i 1-2 msk olja)
Instruktioner
- Värm ugnen till 200 grader.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Riv zucchinin grovt på ett rivjärn. Försök sedan att pressa ut så mycket vätska du kan, antingen genom att pressa med händerna över diskhon eller genom ett durkslag.
- Vispa äggen tillsammans med kokosmjölken. Rör sedan försiktigt ner zucchini och den rivna osten.
- Blanda ner det torra i äggsmeten och se till så att det blandas väl.
- Smörj en brödform på ca 1,5 liter och fördela smeten jämt i formen. Skär fåror ytligt på brödet och toppa med valfria frö (jag hade solrosfrö och chiafrö)
- Grädda i ca 25-30 min eller tills torr i mitten (testa med provsticka).
När brödet svalnat något så njöt jag av en sån här skicka med lite smör och ost till kaffet. Riktigt gott! Köp med er en zucchini hem från affären nästa gång och baka brödet du med vettja. Lämna gärna en kommentar med vad du tyckte om det :)
8 Comments
Åsa
1 oktober, 2015 at 08:59Hej!
Åh, så gott det ser ut? Jag kör inte nötfritt och har mandelmjöl hemma, tror du det går att byta solrosfrömjöl mot mandelmjöl?
Tack på förhand!
MVH Åsa
admin
1 oktober, 2015 at 09:05Det tror jag absolut! Testa och berätta gärna hur resultatet blev sen :)
Åsa
1 oktober, 2015 at 09:41Ok, det gör jag!
Värmande grönkålssoppa |
6 november, 2015 at 09:33[…] med kokta ägghalvor och något gott bröd som till exempel fröknäcke eller mitt zucchini-bröd (om du vill ha det helt mejerifritt så byt ut den rivna osten mot lite extra […]
Caroline
31 maj, 2017 at 18:50Undrar över äggen och kokosmjölken. Skall det bara vispas så det blandas eller skall de vispas länge?
admin
5 juni, 2017 at 07:07Vispa en stund tills fluffigt.
Anja
5 september, 2017 at 10:10Tror du man in använda någon annan form o ha det i än en avlång sockerkaksform?
admin
25 september, 2017 at 10:56Om man kan använda en annan form? Det kan man säkert.