Broccoli i all ära men nog är allt blomkål ändå lite godare? Jag gillar blomkål skarpt och hade det inte varit för att den ofta kostar lite mer än broccoli så hade jag garanterat använt den mer i min matlagning. Dels är den supernyttig och en fantastisk källa till vitaminer och mineraler som vitamin c, vitamin a, kalium och järn och dels går det att tillaga på så många sätt. Blomkålsris är supergott till grytor och i helgen testade jag att göra ett tortilliabröd baserat på blomkål. Det receptet blev ok men behöver lite finjusteringar innan det får hamna här på bloggen. Dagens recept däremot – blomkålsmos – är en riktig höjdare och om du som jag, älskar potatismos, så är det här något för dig. 

blomkålsmos

Blomkålsmos, 4 port

Skär blomkålen i bitar och koka tills mjuk. Häll av vattnet och mixa så slät som du vill med en mixerstav. Ha i smöret och blanda runt tills det smälter. Krydda och smaka av. Om du vill ha löser konsistens så späd ev med lite valfri mjölk.

blomkålsmos

Näringsvärde per portion: 25 kcal, 0,5 gr protein, 1,5 gr fett, 1,5 gr kolhydrater

Andra liknande recept:

Blomkålsris

Broccolimos med avokado

Broccolimos, grundrecept

 

Referenser:

http://www.halsosidorna.se/Kalvaxter.htm

2 svar

  1. Ser gott ut :) Glutenfritt mår alla bra av att äta och vitt socker ska definitivt bort, såg sockerfilmen på SvT Play och den var skrämmande.. Själv slutade jag med gluten för 3 år sedan efter att ha läst in mig på att maten var svaret för just mina 2 långvariga sjukdomar. Kan tipsa om dessa böcker som hjälpte mig väldigt bra och som kanske kan vara av nytta för andra också. http://www.bokmagasinet.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *