2 In Grönsaker - recept

HÄRLIGT SLÄTT & KRÄMIGT BLOMKÅLSMOS

Broccoli i all ära men nog är allt blomkål ändå lite godare? Jag gillar blomkål skarpt och hade det inte varit för att den ofta kostar lite mer än broccoli så hade jag garanterat använt den mer i min matlagning. Dels är den supernyttig och en fantastisk källa till vitaminer och mineraler som vitamin c, vitamin a, kalium och järn och dels går det att tillaga på så många sätt. Blomkålsris är supergott till grytor och i helgen testade jag att göra ett tortilliabröd baserat på blomkål. Det receptet blev ok men behöver lite finjusteringar innan det får hamna här på bloggen. Dagens recept däremot – blomkålsmos – är en riktig höjdare och om du som jag, älskar potatismos, så är det här något för dig. 

blomkålsmos

Blomkålsmos, 4 port

 • 1 huvud med blomkål eller motsvarande mängd fryst (500-600 gr)
 • 2 msk smör eller kokosolja
 • ca 1 msk grönsakskrydda (jag använder Renée Voltairs Lantbuljong)
 • 1 tsk lökpulver
 • salt och peppar
 • ev lite valfri mjölk (grädde, kokosmjölk, mandelmjölk osv)

Skär blomkålen i bitar och koka tills mjuk. Häll av vattnet och mixa så slät som du vill med en mixerstav. Ha i smöret och blanda runt tills det smälter. Krydda och smaka av. Om du vill ha löser konsistens så späd ev med lite valfri mjölk.

blomkålsmos

Näringsvärde per portion: 25 kcal, 0,5 gr protein, 1,5 gr fett, 1,5 gr kolhydrater

Andra liknande recept:

Blomkålsris

Broccolimos med avokado

Broccolimos, grundrecept

 

Referenser:

http://www.halsosidorna.se/Kalvaxter.htm

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Siw A
  29 februari, 2016 at 16:40

  Ser gott ut :) Glutenfritt mår alla bra av att äta och vitt socker ska definitivt bort, såg sockerfilmen på SvT Play och den var skrämmande.. Själv slutade jag med gluten för 3 år sedan efter att ha läst in mig på att maten var svaret för just mina 2 långvariga sjukdomar. Kan tipsa om dessa böcker som hjälpte mig väldigt bra och som kanske kan vara av nytta för andra också. http://www.bokmagasinet.se

  • Reply
   Jeanette
   21 januari, 2019 at 23:24

   Vilka böcker? Är intresserad av att lära mig mer.

  Leave a Reply