0 In Annika tipsar/ Hälsosam livsstil - tips & inspiration

Kosttillskott – vilka ska man ta och varför?

banner annonslänk bodystore

Det här med kosttillskott kan minst sagt kännas som en djungel. Ska man ta dem? Vilka? Varför? När?

Om du väljer att ta kosttillskott så, anser jag, är det viktigt att du vet varför du ta det. Du ska inte slentrian-äta tillskott ”bara för att”. Välj med omsorg och ha koll hur tillskottet kan hjälpa dig och välj ett kosttillskott med högsta kvalitet.

Kosten är alltid grunden. Se till att hålla den varierad och fylld av näringsrik mat.

vegansk_tofugryta

3 kosttillskott alla borde ta

Tidigare i veckan skrev jag ett blogginlägg där jag tipsade om 3 kosttillskott som de flesta av oss borde ta. Jag förklarade även så klart varför samt gav tips på bra alternativ.

Läs inlägget här om du missade det.

kosttillskott

Kosttillskott – vilka ska man ta och varför?

Här nedanför listar jag vanliga kosttillskott och beskriver när det kan finnas behov av dem. Därefter ger jag mina tips på bra tillverkade så att du väljer tillskott med hög kvalitet om du väljer att äta ett tillskott.

Listan är inte komplett och om du saknar något, lämna gärna en kommentar så ska jag lägga till det.

kollagen_nyttoteket

Zink

Zink är ett av de absolut viktigaste mineralerna för dig som tränar hårt och satsar på att hålla igång en bra fettförbränning utan att försaka muskeltillväxt eller muskelbevarande. Kroppen använder zink för många olika processer i kroppen, bland annat celldelning, hormonreglering, immunförsvaret och ämnesomsättning (förbränningen). Våra ögon består till stor del av zink men även vår hjärna, muskelmassa och skelett utgörs till stor del av just zink. Kroppen behöver tillräckligt med zink för att alla de här viktiga processerna i kroppen ska fungera optimalt.

Magnesium

Magnesium för ett mineral som finns i alla levande celler och många viktiga enzymer är beroende av magnesium eftersom det är involverat i många av kroppens processer. Magnesium behövs bland annat för hjärtats, cellernas och musklernas funktion. Magnesium behövs även för att producera dna, stärka immunförsvaret och hormonsystemet. Vanliga symtom kopplade till brist på magnesium är kramp i benen, migrän, muskelsvaghet och domningar.

Omega-3

Omega-3 är ett samlingsnamn för ett antal fleromättade fettsyror. De är essentiella fettsyror vilket betyder att de är livsviktiga för oss och kroppen kan själv inte skapa dem utan vi måste få dem i oss genom maten som vi äter. Fettsyrorna behövs till många av kroppens processer och system. 

Omega-3 är en fettsyra som de flesta av oss vuxna får i oss för lite av. Det krävs lax och fet fisk flera gånger i veckan för att täcka vårt behov. Den odlade laxen som vi oftast äter idag innehåller även sämre omega-3 än den vilda laxen.

D-vitamin

D-vitamin är oerhört viktigt för våra kroppar. Det är centralt för vår hälsa och vårt välmående. Ska vi hålla oss friska, starka och pigga så behöver kroppen tillräckligt med d-vitamin. 

Solen är vår främsta källa till d-vitamin. Vi tar upp d-vitamin genom huden. Huden behöver vara bar eller exponerad. Det krävs även att solens strålar når huden i minst 45 graders vinkel (när vår skugga är kortare än kroppen). Det betyder att den första vårsolen, även om den är underbar, inte ger oss d-vitamin. Det är bara från maj till augusti/september som vi kan ta upp d-vitamin från solen här i Norden. Det är också så att våra kroppar har ett begränsat lager och efter 3 månader är våra lager tömda oavsett hur mycket vi var ute i solen.

C-vitamin

C-vitamin, askorbinsyra, finns naturligt i frukt och grönsaker. Vi människor kan inte tillverka c-vitamin på egen hand utan måste få det i oss genom maten. Men med en varierad kost med tillräckligt frukt och grönt, får de flesta av oss i sig den mängd c-vitamin vi behöver. Trötthet är ett symtom av för lite c-vitamin och även försvagat immunförsvar.

Kollagen

Man kan säga att kollagen är kroppens cement. Det är det som håller ihop allting i kroppen. Ungefär ⅓ av det protein som våra kroppar består av utgörs av denna form av protein och det spelar en viktig roll för elastisitet och reparation för bland annat hud, senor, ligament, brosk och skelett. Det kan beskrivas som kroppens klister som skapar både styrka och elastisitet.

Sköra naglar, hår och torr hud men även stela leder kan hjälpas av ett tillskott av kollagen.

Mjölksyrabakterier

Många har idag diverse problem med sina magar. Svullnad, tröghet, diarré, ömhet med mera. Men magproblem kan även visa sig som hudproblem som eksem och dåligt immunförsvar. Du har säkert hört det redan, men 70 % av immunförsvaret sitter i just magen och tarmarna.

Tillskott av mjölksyra bakterier stärker tarmfloran och lugnar magen samt stärker immunförsvaret.

Chlorella

Chlorella är en sötvattensalg och otroligt rik på klorofyll. Chlorella underlättar matsmältningen och den höga halt av klorofyll gör att dålig ansås andedräkt, kan lindras på kort tid.

MSM

MSM står för metylsulfonylmetan och är en svavelförening som finns naturligt i våra kroppar. Svavel är viktigt för att våra kroppar ska hålla sig starka och behövs bland annat för att bygga upp brosk, senor, skelett men även hud, hår och naglar. MSM används främst för att välfungerande rörlighet i leder men brukar också kallas för ett skönhetsmineral just för att det stärkte hud, hår och naglar.

Q10

Motverkar muskelnedbrytning. Vår egna produktion minskar med åldern. Symtom på brist kan vara orkeslöshet och i värsta fall även hjärt- och kärlproblem. Jag rekommenderar alla som äter statiner mot kolesterol att ta Q10 som tillskott för att motverka muskelnedbrytning av bland annat hjärtat.

Spirulina

Precis som chlorella, en alg och innehåller höga mängder av t.ex. protein, mineralen järn, kalcium, magnesium, mangan, kalium och zink. Den innehåller även höga värden av B-vitaminer, betakaroten, C-vitamin och E-vitamin.

Glutamin

Glutamin är en så kallas essentiell aminosyra (läs mer här) och musklernas vanligaste aminosyra. Glutamin som kosttillskott är ett vanligt tillskott hos tränande personer som fokuserar på att öka och behålla muskelmassa. Om man ligger på ett energiunderskott kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med glutamin från maten om man tränar hårt. Då kan ett tillskott vara bra.

Jod

Jod är viktigt för oss kvinnor och vår sköldkörtel och dess produktion. Jod är alltså viktigt för vår ämnesomsättning. Mager fisk, skaldjur, ägg och mejerier innehåller jod. Men det kan vara svårt att få i sig tillräckligt och därför är vissa livsmedel berikade med jod, till exempel salt. Om du har en låg ämnesomsättning eller svag sköldkörtel kan jod som tillskott hjälpa.

Tyrosin

Tyrosin är som glutamin, viktigt för sköldkörteln och ämnesomsättningen. Tyrosin finns i proteinrik mat. Vid en svag sköldkörtel kan tillskott av tyrosin stötta.

Järn

Järn är ett mineral som är livsviktigt för oss. Men brist på just järn är mycket vanligt idag, särskilt bland kvinnor som tappar en del blod varje månad genom sin mens. Det finns siffror som tyder på att runt en tredjedel av världens befolkning lider av järnbrist. Enligt WHO (Världs hälsoorganisationen) är järnbrist det vanligaste bristtillståndet i världen näst efter proteinbrist.

Symtom på järnbrist är frusenhet, koncentrationssvårigheter, blek hud, hjärtklappning, nedstämdhet, trötthet. minskad aptit, torrt hår och naglar, sänkt immunförsvar.

Folat

Folat är viktigt för bildning av celler. Det är därför som gravida kvinnor uppmanas att ta det som tillskott. Folat finns naturligt i mörkgröna bladgrönsaker och olika slag av kål, bönor, kikärtor, linser, frukt och bär.

Brist på folat kan bland annat ge blodbrist.

kosttillskott järn

Välj kosttillskott av hög kvalitet

Om du väljer att äta kosttillskott så är det som sagt viktigt att du väljer tillskott av hög kvalitet. Jag rekommenderar följande märken:

D-vitamin
signatur annika malm clean eating

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply