Mandelsmör, och alla nötsmör för den sakens skull, är bland topp 5 på det godaste jag vet. Jag har alltid en burk hemma och de få gånger jag missar att antingen köpa hem eller göra eget, känner jag mig alltid lika vilsen. Nötsmör är något som jag äter dagligen och det är en fantastisk fettkälla.
Mandelsmör – så enkelt gör du ditt eget
Det är inte alls svårt att göra eget mandel, eller nötsmör. Receptet funkar på alla nötter och fröer. Du mixar och blandar precis som du vill. Att göra nötsmör på rostade cashewnötter är otroligt gott. Allt du behöver ha hemma, utöver nötter, är lite olja och salt.
Mandelsmör med mct-olja & himalayasalt
Ingredienser
- 300 gr mandlar
- 1-2 msk mct-olja (eller annan olja)
- 1-2 nypor himalayasalt
Instruktioner
- Värm ugnen till 150 grader och rosta mandlarna ca 15-20 min.
- Ta ut mandlarna och låt svalan helt.
- Lägg sedan mandlarna i en mixer. Tillsätt olja och salt.
- Mixa mixa mixa tills nötterna börjar släppa ifrån sig fett och blir lösare i konsistensen.
- Tillsätt mer olja om du vill ha lösare.
- Häll upp i en ren burk. Håller 6-8 veckor i kylen men blir lite hårdare i konsistensen då. Går även att förvara i rumstemperatur för mjukare smör men hållbarheten kan då minska något.
Vad ska man använda nötsmör till?
Jag får ofta frågan om vad jag använder nötsmör till. Hur och när äter man det? Och jag svarar gladeligen och hjälper fler att upptäcka hur gott nötsmör är. Här är några förslag:
- På smörgåsen eller fröknäcket
- Som ”kladd” när du gör egen granola (testa min glutenfria mandel- och kanelgranola)
- I smoothies (otroligt gott ihop med kakao)
- Mjölkfritt alternativ till smör i bakning
- Som lyxig topping på frukostskålen
- Som topping på din chiapudding
- På bananskivor – gott som godis
- Med sked direkt ur burken
No Comments