Knäck kan vi nog alla enas om att det är mest av de mest klassiska bland julgodis. Här är ett recept på knäck utan mjölk och sötad med honung istället för sirap. Honung passar utmärkt i bakverk och ger en söt och len smak.

Du kan se det här receptet som ett grundrecept som du sedan experimenterar med och har i olika nötter eller kryddor som du vill. Mandel är ju en klassiker men salta jordnötter är också väldigt gott. Vad gäller kryddor och smaker så har vi ju de klassiska som kanel och kardemumma men min favorit är att ha i lite lakritspulver och att strö över lite havssalt.

Vid första anblick kan det upplevas som om mina knäckar smakar mycket kokos. Men kokossocker smakar inte kokos utan har en mer knäckig karamellsmak.

Mjölkfri knäck med honung

Du behöver:

Gör så här:

  1. I en tjockbottnad kastrull, blanda kokosgrädde, kokossocker och honung.
  2. Låt koka upp och rör under tiden. Sänk sedan värmen och låt småputtra/sjuda.
  3. Rör regelbundet då det lätt bränner fast annars.
  4. Koka 20-45 min tills smeten fått den temperatur som du vill ha. Se längre ner.
  5. Dra av från plattan och tillsätt kokosolja. Häll över i en såssnipa och fördela sedan i knäckformar.
  6. Låt svalna i rumstemperatur eller kylen.
  7. Förvara sedan i en burk med bakplåtspapper mellan lagren så att formarna inte klibbar ihop.

mjölkfri knäck med honung

Mjölkfri knäck med honung – Foto Annika Malm

Vilken temperatur ska knäcken ha?

Jag använder termometer för att avgöra när knäcken kokat klart. Lagom temperatur är  122-130 grader beroende på hur mjuk resp hård du vill ha den. Vid 122°C blir knäcken ganska mjuk, vid 125°C hård på ytan men seg i mitten och hårdare ju högre temperatur du låter den få.

Har du ingen termometer så kan du använda dig av kulprovet för att avgöra när knäcken är klar. Ta ett glas med kallt vatten och häll i en klick/tsk av knäcksmeten. Om knäcken går att forma till en kula så är den klar. Annars, koka en stund till och gör om testet.

clean eating by annika

 

3 svar

  1. Jag har allt utom tillräckligt med kokossocker hemma. Kan vanligt strösocker fungera (även om det inte är lika nyttigt?)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *