2 In Sötsaker - recept

Sockerfri hasselnötskräm – godare än nutella

Inlägget innehåller annonslänkar för Bodystore, Cervera och Kökets Favoriter

Sockerfri hasselnötskräm, så gott och faktiskt lika enkelt att göra. Jag sötar med yacon-sirap, som jag skrev ett eget inlägg om häromveckan. Andra alternativ till sötning kan vara björksocker, kokossocker eller honung. Om du väljer ett “torrt” sätt att söta, som björk- eller kokossocker, då hade jag ökat på mängden kokosolja med 0,5-1 msk.

Jag gillar när krämen är ganska tjock och inte helt slät. Men det är tycke och smak. Du för som du vill. Mixa slätare och ha i mer blött för en lösare variant.

sockerfri hasselnötskräm nutella

Nutella – barnens favorit

Någon mer än jag som har barn som älskar nutella? Nils brukar fråga varje gång i affären om vi kan köpa med en burk hem. Sist så frågade jag honom faktiskt “tror du att jag verkligen kommer att säga ja på den frågan?”.

Och nej, det trodde han ju faktiskt inte, men hoppet är ju det sista som lämnar och skam den som ger sig och allt det där, eller hur? Han tänkte nog att fråga kan man alltid göra.

Hasselnötskrämen är ett alternativ till nutella och barnen gillar den. Men jag skulle inte presentera den som nutella för barnen. Då blir det lätt att de föreställer dig en slät, översötad kräm som hasselnötskrämen inte är. Det blir lätt en helt onödig krock mellan förväntning och det som ges.

För att förtydliga, hasselnötskrämen är fantastiskt god men om barnen har ätit “riktig” nutella så känner jag att det bli fel. Jag föredrar hasselnötskrämen med en naturlig smak av hasselnöt och lagom sötma. Inte översötad och konstgjord som originalet. Förstår du hur jag tänker?

Bra matberedare är a och o

Som alltid är bra utrusning superviktigt. Jag lyfter ofta fram hur grym min mixer från Bosch är till smoothies och nötmjölk. Jag vet att många gör även nötsmör i en sådan mixer men jag tycker att det blir lite så där. Jag gör hellre i en bra matberedare med en större skål eller bunke. Då fastnar det inte lika lätt utan allt blandas bättre.

Jag har själv denna matberedare från Bosch och kan verkligen rekommendera den. Det finns självklart många andra matberedare som också är bra. Det enda jag skulle avråda ifrån är att köra med mixerstav. Mixerstavar är helt enkelt sällan tillräckligt kraftfulla och det är lätt du bränner sönder den.

sockerfri hasselnötskräm nutella

Sockerfri hasselnötskräm – godare än nutella

Receptet ger ca 200 gr eller drygt 2 dl.

Du behöver:

Gör så här:

 1. Rosta nötterna i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. Ha koll på dem så att de inte bränns svarta.
 2. Låt svalna och gnugga dem sedan så att skalet lossnar.
 3. Lägg nötterna i matberedaren tillsammans med kokosolja, sötning, kakao, salt och vanilj.
 4. Mixa sedan samman till en så slät smet som möjligt. Kan ta upp till 10 minuter. Ju längre du mixar, desto mer fett kommer ut ur nötterna som ger en kräm.
 5. Om krämen inte går ihop så ha i lite vatten och mixa samman.
 6. Förvara i kylskål i upp till 3 veckor.

sockerfri hasselnötskräm nutella

sockerfri hasselnötskräm nutella

sockerfri hasselnötskräm nutella

sockerfri hasselnötskräm nutella

sockerfri hasselnötskräm nutella

Jag hoppas att du gillar receptet och glöm inte att berätta för mig om du testar.

annika malm

 

 

Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat 
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Sara
  20 december, 2018 at 08:21

  Hej Annika!
  Tack för en väldigt bra och inspirerande blogg!
  Har tänkt att köpa en bra blender och faktiskt funderat på den du tipsade om. Behöver också byta ut min mixer också, som börjar bli slutkörd. När jag tittade på länkarna ovan såg jag att det ingår en blenderdel i mixern. Är det stor skillnad på de två olika blendrarna? Är den som säljs separat betydligt kraftfullare? Behöver man båda?
  Mvh Sara

  • Reply
   admin
   27 december, 2018 at 07:02

   Hej Sara och tack för ditt svar! Jag skulle säga att det beror på ;) den separata blendern är mer kraftful men många klarar sig bra med den som kommer med den andra matberedaren. Beror på vad man ska göra. Jag brukar säga att en kraftig blender behövs om man vill göra smoothies på lite grövre eller frusna grönsaker, frukt eller bär. Vad har du använt din mixer till hittills? Jämför effekten på den du har haft med de nya.

  Leave a Reply