Inlägget innehåller en annonslänk för ekologisk buljong
Torsdagar är en riktig sopp-dag för oss. Vi är en bit in i veckan och här hemma ekar köksskåpen lite tomma (vi storhandlar för det mesta på helgen) samtidigt som vi är trötta och räknar ner till helgen (vardagspusslet kan ta knäcken på de bästa av oss). Vi vill ha något riktigt gott och värmande men som är enkelt med få ingredienser och utan timmar i köket. Då är ju soppa perfekt eller hur? Gärna med ett nybakt bröd.
Jag tycker att barnen ofta är mindre skeptiska mot soppor än vad de kan vara mot annan mat. Det är som om de sänker garden lite då och är mer nyfikna. Känner du igen det? Båda mina barn har fått soppa varje vecka på förskola/skola och jag tror att det kan vara därför. De är helt enkelt vana vid soppa och det är inget nytt för dem. Och att få äta macka till maten, är något som verkligen går hem hos mina barn alla dagar i veckan.
Vegansk paprikasoppa med canellibönor, 4 port
Därför kommer här en tvättäkta torsdags-soppa. Ett tips är att servera med mina gluten- och mjölkfria kikärtsfrallor eller kikärtsbrödet med morot från förra veckan. Bröden är tyvärr inte veganska. Om du vill ha ett veganskt brödalternativ så är fröknäcke också riktigt gott till.
Angående buljongen så använder jag denna lantbuljong från Renee Voltaire. Den är ekologisk och innehåller bra grejer. Dessutom är den riktigt god och smakrik.
Först ska paprikorna rostas för att få fram mer smak. Ha koll på ugnen under tiden de rostas. De ska mörkna men inte brännas för hårt.
Du behöver:
- 2 stora röda paprikor
- 1-2 msk olivolja
- 1,2 liter vatten
- 1,5-2 msk buljong (motsvarar 1,5-2 tärningar)
- 2 msk torkad oregano
- 2 lagerblad
- 2 msk paprikapulver
- 1 dl hackad färsk basilika (eller 1-2 tsk torkad)
- 1 dl vegetabilisk fetare mjölk (kokos, havre, soja)
- 1 burk cannelibönor
- salt
- peppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 250 grader.
- Skölj paprikorna, dela på mitten och ta ut kärnorna.
- Lägg paprikorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med lite olja och nagga dem några gånger med en kniv.
- Rosta sedan i ugnen i ca 20 minuter tills paprikorna är mjuka och skalet mörknat. Ha koll då du inte vill att de bränns.
- Ta ut paprikorna och lossa skalet.
- Skär de mjuka paprikorna i mindre bitar och lägg i en gryta.
- Tillsätt vatten, buljong, oregano, lagerblad och paprikapulver.
- Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt små koka i ca 30 minuter.
- Ta upp lagerbladen och mixa soppan slät med en stavmixer.
- Tillsätt den hackade basilikan och mjölken. Låt småkoka ca 5 minuter ytterligare.
- Smaka av med salt och peppar.
- Tillsätt de sköljda bönorna innan servering bara så att de blir varma. Toppa gärna med lite färsk basilika.
Fler recept på goda soppor
- Vegansk pumpasoppa med kanel, ingefära och muskot
- Gulasch med kyckling
- Vegansk grönkålssoppa
- Asiatisk fisksoppa med smak av ingefära och lime (mjölkfri)
- Kycklingsoppa med bacon
Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg
No Comments