0 In Annika tipsar

5 viktiga anledningar att äta omega-3

banner annonslänk bodystore

Omega-3 är en så kallad essentiell fettsyra. Det betyder att det är ett fettsyra som är livsviktig för oss och som vi behöver få i oss tillräckligt av. De främsta källorna till omega-3 är fet fisk, skaldjur och kött. Utöver omega-3 så är omega-6 en annan essentiell fettsyra. Omega-3 och omega-6 behöver vara i en fin balans för vår optimala hälsa. Men det finns ett stort problem idag som har två aspekter:

  1. Omega-3 finns främst i fet fisk och det vi idag främst äter när det kommer till fet fisk är lax. Laxen idag är främst odlad, och inte vild. Odlad fisk är matad med foder som inte främjar fettsammasättningen hos dem. Alltså, fisken innehåller mindre mängd bra omega-3 när den odlas jämfört med när den lever vilt.
  2. Att få i sig omega-6 är betydligt enklare idag än vad det är med omega-3. Omega-6 finns i vegetabiliska oljor vilket finns i mycket av den mat vi äter idag.

Dessa två faktorer gör att balansen lätt rubbas. Därför rekommenderar jag så gott som alla, att ta tillskott av omega-3. Det är helt enkelt väldigt svårt att få i sig tillräckligt av bra omega-3 så som vi lever idag. Om du äter blodförtunnande medicin, ska du dock rådfråga din läkare först. Omega-3 förtunnar blodet ytterligare.

omega-3

5 anledningar att äta omega-3

  1. Du behöver omega-3 för din cellers försvar och återuppbyggnad. De fettsyror som du får I dig, bygger upp dina cellmembran. Dessa I sin tur styr din hormonproduktion och blodhälsa. På grund av detta gör tillräckligt med omega-3 att du får ett naturligt starkare skydd mot diabetes typ 2, hjärt- kärlsjukdom, stroke, reumatism och eksem.
  2. Omega-3 stärker din hjärthälsa. Fetterna bidrar till en stabil puls och hjärtrytm, sänker blodtrycket, håller blodfetter I schack och håller kärlen starka och flexibla.
  3. När du anstränger dig för att få i dig tillräckligt med omega-3, ser du samtidigt till att hålla en bra balans mellan omega-3 och omega-6. Obalans kan leda till kronisk inflammation vilket i sin tur har starkt negativ påverkan på din kropp och hälsa.
  4. Minskar risken för prostatacancer. Allt mer forskning visar på en koppling mellan inflammation och flera av vår tids tuffaste sjukdomar. Omega-3 har en stark antiinflammatorisk effekt. För män är tillräckligt omega-3 viktigt för att hålla prostatan hälsosam och fri från inflammation.
  5. Omega-3 är viktigt under graviditeten. Under graviditeten spelar omega-3 en viktig roll för fostret och för att barnen ska må bra under graviditeten.

Är du nyfiken på att läsa mer så klicka gärna här för att läsa mitt inlägg Ska man ta tillskott av omega-3 och varför?

Min rekommendationer kring kosttillskott av omega-3

Som jag skrev tidigare, rekommenderar jag nästintill alla att ta tillskott av omega-3. Annars får vi helt enkelt inte till den där balansen och tillräckliga mängden. Men kosttillskott kan kännas som en djungel. Vilka är bra? Vilka ska man välja? Hur mycket ska man ta?

Här nedanför länkar jag till de omega-3 kosttillskott som jag rekommenderar och brukar använda själv. Läs på förpackningen och följ råden som står där för dosering. Det finns fall när högre doser kan vara till nytta, men det bör avgöras i fall till fall.

Källor:

1. Yvon A Carpentier et al. n–3 Fatty acids and the metabolic syndrome. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 83, No. 6, S1499-1504S, June 2006

2. R.Uauy. Marine oils: the health benefits of n-3 fatty acids. Nutrition, Volume 16, Issue 7, Pages 680-684

3. Alison M Hill et al. Combining fish-oil supplements with regular aerobic exercise improves body composition and cardiovascular disease risk factors. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 85, No. 5, 1267-1274, May 2007

4. Guebre-Egziabher, F et al. Nutritional intervention to reduce the n-6/n-3 fatty acid ratio increases adiponectin concentration and fatty acid oxidation in healthy subjects.European Journal of Clinical Nutrition(2008) 62, 1287–1293

5. A diet rich in long chain omega-3 fatty acids modulates satiety in overweight and obese volunteers during weight loss. Appetite. 51:3, November 2008, 676-680

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply