Glutenfri saffranskaka är ett måste till jul. Saffran är en smak som jag på senare år läst mig tycka riktigt mycket om, och förknippar starkt med jul. Dessutom ger det ju en helt fantastiskt vacker färg!
Visst du saffran handplockas från krokus-blomman och att det krävs minst 100 000 till 150 000 krokusar för att få ihop ett kilo av kryddan. Inte konstigt att det är det dyraste i kryddhyllan!
En riktig lyx att unna sig och njuta av, speciellt så här i adventstider.
Istället för mandelmjöl
När man letar naturligt glutenfria recept så används ofta mandelmjöl och Henrik, min man, är nötallergiker så det går bort hos oss. Men jag har lärt mig att det funkar precis lika bra med solrosfrö som mixas till ett mjöl. Det blir inte lika ljust som mandelmjöl men i detta receptet där saffran gör kakan gyllengul så spelar det absolut ingen roll.
Glutenfri mjuk saffranskaka
Du behöver:
- 4 ägg
- 0,75 dl björksocker
- 125 gr kokosolja
- 0,5 dl kokosgrädde
- 0,5-1 paket saffran beroende på hur mycket du gillar smaken
- 2 dl solrosfrön mixade till mjöl
- 0,5 dl kokosmjöl
- 0,5 dl kokosflingor
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk fiberhusk
- 1 tsk vaniljpulver
Gör så här:
- Värm ugnen till 170 grader. Smörj en sockerkaksform och ”bröa” med kokosflingor.
- Vispa äggen fluffigt tillsammans med sötningen.
- Smält kokosoljan och blanda sedan ner saffran och vanilj.
- Vispa ner oljan tillsammans med grädden i äggsmeten.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör sedan ner i äggsmeten. Se till så att det blandas ordentligt.
- Häll upp smeten i formen och grädde i ca 30 min.
Annika
4 Comments
Kirsi
28 november, 2015 at 03:55Hej,
Låter jätte gott, men gillar inte kokosflingor. Vad skulle man kunna ersätta med?
admin
28 november, 2015 at 06:25Ta mer av mjölet bara. Lika delar solros och Kokosmjöl skulle jag säga. Eller mandelmjöl om du tål mandel? :)
matmedjenny
23 december, 2015 at 06:21Hej! Vad gott det låter! Kul att det är en helt nötfri kaka. Kommer bakas till julaftonen:)!
Chokladfudge med kokos – lchf, paleo, sockerfritt | Clean Eating by Annika
25 november, 2016 at 13:32[…] Mjuk saffranskaka […]