Glutenfria kanelbullar är ett måste att ha redo här hemma att ta med till stranden. Jag har själv länge ätit glutenfritt pga mina magproblem men både Henrik och Ebba har under vintern fått diagnosen celiaki. Just kanelbullar har varit något som de båda känt lite sorg över att inte kunna äta “vanliga” längre.
Jag har ett gamalt recept på glutenfria kanelbullar här på bloggen som är jättegott men det innehåller mandelmjöl och Henrik är allergisk mot det också. Därför testade jag i veckan att göra om det receptet till att även vara nötfritt. Och det gick kanon!
För att citera Ebba: “bullarna är inte så fina men de är G O D A”.
Baka glutenfritt
Det är lite meckigt att baka glutenfritt och degen är inte om en glutendeg. Men när de här bullarna är gräddade, så är de as close as it gets. Och när Ebba (världens strängaste matjury) säger att något är gott – då är det gott på riktigt.
Jag har tidigare skrivit ett inlägg om glutenfria mjöler och jag länkar det här nedanför. Mina favoritmjöl är havremjöl, mandelmjöl och kokosmjöl. Det är de jag använder mest och tycker ger bäst resultat. Tre bra glutenfria mjöl att ha hemma i skafferiet.
Även fiberhusk är bra att ha hemma och det ingår i de flesta glutenfria recept. De hjälper till att hålla ihop degen, som gluten annars gör.
I det här receptet använder jag ekologisk kanel och kardemumma från Urtekram. Ett av mina favoritmärken.
Glutenfria kanelbullar med havremjöl
Nu då – dags för receptet. Vill du inte använda havremjöl, eller inte har det hemma, så funkar det här receptet lika bra med 1 dl kokosmjöl och 1 dl mandelmjöl.
Glutenfria kanelbullar med havremjöl
Ingredienser
Till degen
- 4 st ägg
- 0,5 dl björksocker
- 1 dl valfri mjölk
- 2 dl glutenfritt havremjöl
- 0,5 dl fiberhusk
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk kardemumma
Till fyllningen
- 100 gr smör
- 2 msk björksocker
- 1 msk kanel
- 2 tsk vaniljpulver
Övrigt
- 1 uppvispat ägg till pensling
- Kokos, flagad mandel, hackade nötter eller annat att strössla över
Instruktioner
- Värm ugnen till 175 grader.
- Vispa ägg och björksocker rejält fluffigt.
- Blanda ner mjölken.
- I en bunke blanda havremjöl, hush, bakpulver och kanel. Blanda sedan ner i äggsmeten.
- Låt degen stå och svälla i ca 10 min.
- Under tiden blandar du fyllningen. Blanda smör, björksocker, kanel och vaniljpulver till en jämn kräm. Enklast om smöret är lite mjukt.
- Lägg ut ett bakplåtspapper på köksbänken. Häll över lite olja och pensla ut över pappret. Lägg på degen.
- Tryck ut degen något över bakplåtspappret.
- Gör på samma sätt med ett bakplåtspapper till och lätt detta sedan över degen med den oljade sidan nedåt.
- Kavla ut degen mellan de oljade pappren.
- Dra av det översta pappret och bred ut fyllningen över degen.
- Använd det undre pappret och ev en slikepott eller liknande för att rulla ihop degen till en rulle.
- Skär sedan ca 3 cm tjocka bitar och placera i bullformar och även gärna i en bullplåts för finast form på de gräddade bullarna.
- Pensla försiktigt med ägg och strössla över till exempel kokos. Vill du ha vit kokos så strössla över lite mer efter gräddningen.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.
Vad är björksocker?
Björksocker är den sötning jag använder istället för strösocker. Björksocker kallas även för Xylitol och utvinns från björk. Det är snällt mot blodsockret och ett riktigt bra alternativ till strösocker.
Jag har tidigare skrivit ett inlägg om just björksocker. Länkar det nedanför.
Jag hoppas du gillade receptet och glöm inte att berätta för mig vad du tyckte om bullarna när du testat.
4 Comments
Lena Jönsson Hagström
26 juni, 2020 at 07:39Hej!
Tack för allt du delar med dig av🙏🏻Jag brukar köra glutenfria havregryn till bak mm och det är både billigare och godare tycker jag☺️Dina bullar är superdupergos som mina 3 barnbarn säger o även jag o maken som äter glutenfritt,sockerfritt laktosfritt pga sjukdom/allergier tycker ditt bull recept är det godaste så än en gång tack och kul med nya e boken,ha en bra sommar🌞Lena
Lena Jönsson Hagström
26 juni, 2020 at 07:41Hej igen! Kör dom glutenfria havregrynen tills det blir mjöl glömde jag skriva i kommentaren ovan🙃⬆️⬆️⬆️
Zandra
6 januari, 2021 at 15:40Allt var supergott men blev bara en gegga av en smet och fyllning. Hade i lite mer havremjöl och fiberhusk men fick iaf ingen deg. Men funkade med kanelbollar som det mer blev av det jag skrapade upp.
admin
30 januari, 2021 at 16:22Aj då. Ja degen kan vara lite knepig men så kladdig har jag själv aldrig upplevt den.