Syrade grönsaker är något som gör magen mycket gott. Ge din mage lite syrande grönsaker varje dag och du kommer att göra din mage glad och stärka din tarmflora. Här nedanför hittar du ett enkelt recept att utgå ifrån. Variera gärna grönsakerna du använder efter tycke, smak och vad du har hemma.
Att syra grönsaker med probiotika-kapslar
Grönsaker innehåller naturliga bakterier och därför behöver du inte tillföra bakterier utifrån (som du måste om du till exempel vill göra egen kokosyoghurt). Men du kan tillföra probiotika utifrån, om du vill ge syrningsprocessen en extra skjuts eller om du vill styra och ha koll på vilken typ av bakterier du odlar.
Läs mer:
>> Varför är det viktigt med en stark tarmflora?
>> 5 praktiska tips för en god tarmflora
Syrande grönsaker – så gör du
Du behöver:
- Blandade grönsaker
- 10 gr jodfritt salt / kg grönsaker (jod är bakteriedödande)
- Ev kapsel med probiotika
- Konserveringsburkar med gummi-ring
Gör så här:
- Det är mycket viktigt att burkarna är helt rena. Rengör den genom att värma dem i ugnen på 100 grader i 20 minuter.
- Riv grönsakerna till strimlor. Använd rivjärn, osthyvel eller i en matberedare.
- Lägg grönsakerna i en bunke och tillsätt salt.
- Massera och arbeta in saltet i grönsakerna så att de släpper ifrån sig vätska.
- Tillsätt eventuellt innehåller i en probiotika kapsel.
- Fördela grönsakerna i de rengjorda glasburkarna och packa lätt. Låt gärna vätskan täcka grönsakerna. Lämna ca 2 cm fritt från grönsakerna till locket.
- Sätt på locken och låt syrningsprocessen (fermentering) ta fart.
- Låt burkarna stå i rumstemperatur i 10-14 dagar. Därefter förvarar du grönsakerna i kylskåpet.
- Du kan börja äta av grönsakerna efter 3-4 dagar i rumstemperatur men ju längre tid du låter gå, desto fler bakterier hinner växa till sig.
- Om det pyser och bubblar så är det helt i sin ordning. Det är tecken på att fermenteringsprocessen är igång.
Grönsaker som är goda att syra
- Vitkål
- Rödkål
- Morötter
- Rödbetor
- Broccoli
- Blomkål
- Lök
- Chili
- Vitlök
- Palsternacka
- Kålrot
- Rotselleri
- Kålrabbi
- Zucchini
- Örter
Brukar du syra grönsaker? Har du några favoriter? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan.
Följ mig på Instagram för daglig inspiration till god och enkel mat
Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med recepttips
Prenumerera på min youtube-kanal för mina enkla filmrecept
Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg
7 Comments
Emma Karlsson
28 september, 2018 at 16:48Hej, tack för fina tips och en väldigt inspirerande hemsida. En fråga om gummiringen, tål den värmen i ugnen eller hur gör en den helt ren? Tack på förhand för svar.
admin
9 oktober, 2018 at 09:28Tack <3 nej gummiringen måste du ta av. Diska den med varmt vatten och diskmedel.
Maritha
10 januari, 2019 at 05:40Hej. Jag skulle prova att syra vitkål o morötter i tisdags. Men det släpet ifrånsig väldigt lite vätska. Knådade jag för lite?
Kommer det att funka ändå. Det blev ca 2cm på botten. Ska man vända runt ( blanda) på durkarna när de så?
Catherine
15 april, 2019 at 15:24Hej,
Tack för ett recept som låter fantastiskt gott och samtidigt relativt lätt! Har många gånger tänkt syra grönsaker själv men nu lär det äntligen bli av!
En fråga mer allmänt:jag har tagit del av din viktresa och läste att du har PCOS vilket jag också har. I mitt fall har det lett till insulinresistens och kraftig övervikt, främst över buk-höfter. Många rekommenderar LCHF-kost eller t o m ketogen kost för PCOS, men såvitt jag kan bedöma innehåller dina recept inga överdrivna mängder fett. Rekommenderar du low carb? Jag får intrycket att många av dina recept är gluten- och sockerfria, men traditionell lc-kost kompenserar ju borttagna kolhydrater med mer fett och det verkar du inte heller göra…? Mest nyfiken då det är lätt att gå vilse i kostrådsdjungeln…! Ser fram emot att laga dina recept framöver och vill tacka dig för att du lägger ut dem här!
M v h
Catherine
admin
17 april, 2019 at 09:37Jag åt lchf ett tag men upplevde faktiskt att de förvärrade mina symtom på grund av stressen på sköldkörteln. Men allt sånt där är högst individuellt.
För pcos gäller stabilt blodsocker men ju längre är inte alltid bättre, för alla. Jag föredrar långsamma kolhydrater i kombination med protein (som dämpar blodsockret) och lagom med fett.
Catherine
15 april, 2019 at 16:33Hej,
Jag såg ett skrivfel i min e-postadress i mitt tidigare inlägg; har nu uppdaterat.
M v h
Catherine
admin
17 april, 2019 at 09:35Toppen :)