Brysselkål är en av mina absoluta favoriter bland grönsaker. Här serveras det på ett extra smarrigt sätt med ost och vitlök. Riktigt mumsigt!
Kål i alla dess former är otroligt näringsrika. De är även rika på fiber som gör att mättnaden håller i sig lite längre. Mättnaden ökar även genom att mat värms upp och tillagas. Näringen i grönsaker blir även lättare för kroppen att ta upp om maten tillagats på ett skonsamt sätt.
Västerbotten gratinerad brysselkål med vitlök
Om brysselkålen äts som en större del av måltiden så är receptet lagom för 2 portioner. Om det däremot bara ska vara ett tillbehör så räcker det till flera.
Du behöver:
- 300 gr brysselkål
- 1 tsk olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- Salt och peppar
- 30 gr riven Västerbottenost
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader.
- Ansa brysselkålen genom att de bort den lilla stjälken och de yttersta bladen. Dela sedan i mitten.
- Hacka vitköken i bitar och lägg i en bunke tillsammans med brysselkålen. Häll över olja, salt och peppar. Blanda sedan runt så att kålen täcks.
- Bred ut på en plåt och ställ in i ugnen i ca 15 minuter.
- Strö sedan över osten och låt stå ca 5 minuter till i ugnen.
1 Comment
Louise
12 december, 2019 at 13:37Åh så gott med brysselkål, kommer aldrig att tröttna, tack för förslaget!