Palsternacka – en rotfrukt som både är klimatsmart och näringsrik. Jag är långt ifrån perfekt vad gäller detta, men har en ambition om att äta mindre importerade grönsaker och mer av det som odlas i Sverige.
Att slänga ner till exempel palsternacka i bröd, som här, är ett smidigt och enkelt sätt att boosta sin dagliga grönsaksdos. Spana gärna även in mitt liknande recept fast med morot istället.
Frallorna är toppade med hampafrö. Ett näringsrikt litet frö som är en källa till vegetabiliskt protein. Du kan läsa mer om hampafrö i inlägget Hampafrö – rikt på vegetabiliskt protein och hälsosamma fetter.
Kikärtsfrallor med palsternacka
Det här receptet ger 6-9 frallor beroende på vilken storlek du föredrar. Går utmärkt att frysa. Brödet håller sig utan problem i skafferiet i ett 3-4 dagar. Om du har dem i kylen så håller de längre och de går även utmärkt att frysa.
Kikärtsfrallor med palsternacka
Ingredienser
- 1 st palsternacka (modell större)
- 250 gr kokta kikärtor
- 4 st ägg
- 1 msk äppelcidervinäger
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 2 msk husk
- hampafrö eller andra frö att strö över
Instruktioner
- Värm ugnen till 200 grader varmluft.
- Skala palsternackorna och riv dem grovt på ett rivjärn. Ställ åt sidan.
- Skölj av kikärtorna och mixa slätt med en mixerstav i en bunke.
- Mixa sedan ner ägg, äppelcidervinäger, bakpulver, salt och husk. Mixa slätt.
- Vänd sedan ner palsternackan med en gaffel eller slickepott.
- Låt smeten få stå och vila och tjockna till i ca 5 minuter.
- Forma runda frallor. Blöta händer gör det enklare.
- Grädda i ungen i ca 25-30 minuter. Använd en sticka för att se när frallorna är genombakade.
- Låt sedan svalna en stund innan du provsmakar.
Fler bröd med kikärtor
Jag tipsade ju inledningsvis om brödet med morot och du hittar det länkat här nedanför. Där hittar du även länk till själva grundreceptet.
Det finns flera varianter av liknande bröd runt om på nätet och sociala medier. Jag älskar verkligen brödet och gillar lite extra att boosta med grönsaker.
No Comments