En klick med pesto kan sätta guldkant på det mesta. Grillat, fisk, sallad, föknäcke, paj, zoodles, ja allt möjligt. Det går att göra pesto på så mycket mer än den klassiska basilikan, och egentligen är det bara fantastin som sätter gränserna.
Vad är bjäst?
Bjäst är ett slags torkad pulver eller torkade flingor med en ljusgul färg. Det är inaktiv jäst som torkat och malts till detta pulver. I och med att det skapas fler och fler veganska recept så har bjäst blivit allt vanligare som ingrediens då det påminner en del om ost till smaken och har en god umami-smak.
Bjäst är som sagt veganskt, naturligtfritt från gluten och mjölk. Även en bra källa till b-vitamin och ett relativt sett högt proteininnehåll. Hälften av jästen består av högvärdigt vegetabiliskt protein med essentiella aminosyror.
Om du är nyfiken på mer så läs gärna mitt inlägg – Bjäst, vad är det?
Veganska grönkålspesto med mandel
Denna pesto är innehåller mandel men du kan göra den nötfri genom att istället använda till exempel solrosfrö. Jag blandar upp grönkålen med lite basilika också. Jag gillar mixen. Förvara peston i en ren glasburk i kylen.
Vegansk grönkålspesto med mandel
Ingredienser
- 100 gr grovhackad grönkål
- 50 gr basilika
- 50 gr skållad mandel
- 2 msk bjäst (näringsjäst)
- 1 msk presssad citon eko
- 2 st vitlöksklyftor
- 1,5 dl mild olivolja
- 1-2 nypor himalayasalt
- 1 nypa peppar
Instruktioner
- Skölj och hacka grönkål och persilja. Lägg i en skål eller bunke.
- Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills så slätt som du önskar.
- Smaka av och tillsätt ev mer olja om du vill ha rinnigare konsistens.
No Comments